XIII. Budapest, Radnóti u. 21/b. info@drsaarykornelia.hu +36(1) 329-58-79
Páciensek részére

Depresszió vagy Energiahiány?

Ma Magyarországon a felnőtt lakosság kb. 15 %-át kezelik depressio dg.-l. A dolgozat célja, hogy felhívja a figyelmet a valódi depressio és az egyéb eredetű kimerüléses állapotok elkülönítésére. Majd a Hagyományos Kínai Orvoslás /HKO/ szemszögéből tárgyalja a kezdeti energiahiány okait, kórélettanát. A HKO gondolkodásmódját néhány eset kapcsán mutatja be

DEPRESSZIO VAGY ENERGIAHIÁNY?

Ma Magyarországon a felnőtt lakosság kb. 15 %-át kezelik depressio dg.-l. A dolgozat célja, hogy felhívja a figyelmet a valódi depressio és az egyéb eredetű kimerüléses állapotok elkülönítésére. Majd a Hagyományos Kínai Orvoslás /HKO/ szemszögéből tárgyalja a kezdeti energiahiány okait, kórélettanát. A HKO gondolkodásmódját néhány eset kapcsán mutatja be.

Kulcsszavak

Hagyományos Kínai Orvoslás / HKO /, energiahiány, lép-pi, máj-gan, vese-shen, hideg-nedvesség, energiapangás ,qi.

Bevezetés

Amikor felkértek, hogy írjak a depressioról egy cikket, két dolog mozgatott. Az egyik, hogy régóta foglalkoztat az akupunktúra és a pszihoterápia gondolkodásmódja, kezelési elvei közti hasonlóság. Hiszen a HKO felől nézve a pszihoterápia során az egyik cél a személyiség feltöltése a hiányzó pszihikus energiákkal, a másik cél a személyiség pszihikus gócainak feloldása, megszüntetése, melyek a HKO szemszögéből a test és lélek energiakeringésének ugyanolyan gátjai, mint bármely egyéb eredetű energiapangás /pl.a gyulladás/. A másik mozgatórugó, hogy gyakran jön hozzám olyan beteg, akit antidepressansokkal kezelnek, pedig akupunktúrával megszüntethetők lennének a panaszai.

A depressio tünetei a szorongás, levertség, általános aktivitáscsökkenés. Intenzitását és eredetét tekintve a mindennapi szomorúság-rohamoktól a bénító reménytelenség pszihotikus állapotáig terjedhet. A Mahler féle személyiségfejlődés szerint a depressio egy éves kor körül alapozódik meg. Ekkor az éppen járni tudó kisgyerek felfedezi a világot, majd visszaszalad a mamához feltöltődni szeretettel, energiával, hogy aztán újra elindulhasson. Itt két hiba történhet. Az egyik, ha a mama nem tudja megfelelően feltölteni a gyereket, nem tud elegendő szeretetet adni, az nem lesz képes eltávolodni később sem, mert hiányérzete van. Egyéb dolgokhoz, személyekhez is erősen kötődik, ami megakadályozza, hogy továbblépjen az életében. A másik variáció, mikor a szorongó mama a visszaszaladó gyereket nem engedi újra eltávolodni magától, félti, visszatartja. Ez az élmény is rögzülhet gyakori ismétlődés esetén, s a beteg későbbi életében is állandó gátoltságot, visszafogást él meg, mely lebénítja, energiátlanná, cselekvésképtelenné teszi.

A HKO szerint a depressionak megfelelő tünetegyüttes olyan energiahiányt jelent, ahol még nem alakult ki szervi megbetegedés, de az energiahiány tünetei szembetünőek. A beteg fáradtnak, kedvetlennek érzi magát, szenved tőle néha éveken át, de mivel nem alakult ki szervi megbetegedése, az európai orvoslás nem foglalkozik vele. Esetleg altatókat, nyugtatókat kap, vagy roborálószerrel, vitaminokkal próbálják erősíteni. Mindkét próbálkozás csak részleges eredményt hozhat, s megkérdőjelezhető.

Az energiahiányos ember arca sápadt, mimikátlan, lárvaszerű. Fénytelen a bőre, nem csillog élénken a szeme. Keveset mozog. Lassúak a mozdulatai, petyhüdt az izomzata, gyenge a hangja, rövideket lélegzik. Az energiahiány lehet túlnyomórészt jin vagy yang vagy mindkettő. Yanghiány esetén jellemző tünet a fázékonyság, hideg végtagok, oedemahajlam. Jinhiánynál az izomzat lecsökken, s a vékony ember gyakran fals yanggal működik, ami felfokozott reakciókban nyilvánul meg.

Az energiahiány okai és kezelése

Külső okok közül a hosszantartó hidegbehatás okoz yanghiányt. Először a szervezet fokozott hőtermeléssel, fokozott mozgással védekezik, ami lassan a yang-qi lecsökkenését, elhasználását eredményezi. Kis gyerekeknél gyakori a mezítláb járás, ami a láb kihűléséhez vezet, s a fogyó yang-qi természeténél fogva felszalad, nyugtalanságot, felgyorsultságot, alvászavart, felső légúti hurutokat okozva. Az állandóan szabadban vagy hideg-nedves helyen végzett munka /különösen ősztől tavaszig/ felnőttnél is a test hőenergiájának lemerülését, fáradtságot, oedemásodást okoz. Ugyancsak külső hidegbehatásnak számít, ha valaki túlnyomórészt hideget eszik vagy iszik. A hideg élelem még károsabb, mert belülről, a beleket hűti le, s ez által az emésztést, felszívást, asszimilációt rontja le. Ide vezet az állandóan hideg vízben zuhanyozás, az elégtelen öltözködés is. Utóbbi a tizenévesek körében igen gyakori, s ha rárakódik egy már kisgyerekkorban megalapozott yang hiányra, állandó fáradtságot, kialvatlanságot, a gondolkodás lelassulását, tanulási nehézségeket, érdektelenséget okoz.

Esetismertetés 1.

60 körüli férfi jön derékfájással, mely miatt mind a lehajlás, mind a kiegyenesedés nehéz. A fájdalom a derék és keresztcsonttájra korlátozódik, nem sugárzik sehová. Elmondja, hogy kapált/ tavasz volt /. Valószínűleg megfázott a dereka, estére alakult ki a fájdalom és mozgáskorlátozottság. Tapintásra a deréktájék hideg volt, az izmok feszesek, kemények. A hidegbehatás a Hólyag, Epe és Dumai csatornákban okozott qi- pangást. Moxával felmelegítettük az egész tájékot, majd a Hólyag és Epecsatorna helyi pontjaiban a qi szétszórásával megszüntettem a pangást, távoli pontjaival felélénkítettem a csatornákban a qi keringését.

A hidegbehatás gyakran társul nedvességgel. Az őszi-téli-tavaszi hónapokban az egészséges embernek is kevesebb a yang energiája. Kevesebbet mozog, többet alszik, több meleg ételt kíván. A már meglevő yang-hiány esetén ez fokozottan érezhető. Figyelembe kell venni a nedves behatást bizonyos munkahelyeken is / konzervgyár, konyha, vágóhíd, árvízvédelem stb./. A külső nedvesség hatására a szervezeten belül is fokozódik a nedvesség. Ennek jellemző tünete a fáradtságérzet mellett az ólmos-nehéz végtagok, tompa, nehéz fej,  lelassultság. Beszéde is nehézkes, keresi a szavakat. Gyakran látható oedema jelenik meg a lábon, hosszantartó behatás esetén a kézen is / a gyűrűt nem tudja levenni /, majd izületi fájdalmak, gyulladások alakulnak ki. Több lesz a váladék / orrváladék, köpet, folyós széklet, bőrkiütések /. A külső nedvesség a qi mozgását főleg a mellkasban és a gyomorban gátolja, teltségérzetet keltve. A Lépet támadja meg, lecsökkentve annak működését / hivatkozom a Komplementer Medicina 1997.nov., 1998. máj., 1998 aug.-i számaira /. A Lép szabályozza az emésztést, a táplálék átalakítását vérré, asszimilált tápanyagokká és tiszta qivé. Mindez száraz környezetet igényel. A nedvesség okozta lép qi hiány tünete az étvágytalanság, hányinger, hasmenés, a szöveti tartás romlása, hízékonyság, lelki tünete a hosszantartó rágódás, aggodalmaskodás. Majd kialakul a negatív visszacsatolás, egyik rontja a másikat. A nedvesség okozta betegségek sokkal tovább fennmaradnak, nehezebben befolyásolhatók.

Esetismertetés 2.

Középkorú nő jelentkezik évek óta fennálló augusztusi szénanáthával. A kikérdezés során kiderül, hogy legalább 10 éve könyvelőként dolgozik, napi 12 órát. Nem volt szabadságon évek óta, hétvégén is visz haza munkát. Rosszul alszik, hajnalban fölébred. Fáradt, kedvetlen. Meghízott. Kezei rendszeresen megduzzadnak, arca is oedemás. Keveset eszik, nem szokott szomjas lenni. Haspuffadása van, híg a széklete, többször is van egy nap. Az anamnézis-felvétel során már feltűnt a mimikátlan, merev arc, a lassú beszéd, a kevés mozdulat. A végtagjai hidegek, oedemásak voltak, merev izomzattal, a mellkasa beesett, hasa puffadt. A HKO szerinti diagnózis máj qi pangás, lép qi hiány, a gyomor qi felfelé áramlik. Először a máj qi pangását kellett oldani tűvel, emellé fokozott mozgást javasoltam. A yang energiát gyakori szaunával pótolta vissza, s ezzel a belső nedvesség egy részét is kiizzadta. Ezután lehetett a lép qit erősíteni/ Gy36 vagy 40, L6, M13, H20/, és a belső nedvességet tovább mozgatni illetve kiűzni /V7, L9, Ren9, H23 /.Párhuzamosan kezeltem az allergiát fülpontokkal /all., tüdő, hypot.ant. / és lokális pontokkal /Vab20, Yintang, E20, Vab4 /. Kb. egy hónapi kezeléssel felére csökkent az allergiája abban az évben. Ez 6 éve történt. Azóta visszajár minden év júliusában. Kap 3-4 kezelést, végzi a kiegészítő terápiát. Az utóbbi évben már 2 kezelés elég volt. Télen is vigyáz, rendszeresen jár szaunába, tornázni. Így egyensúlyban tartható a megfeszített munka ellenére is. Szervezetében sohasem ér el a hideg és a nedvesség olyan fokot, hogy ne lehessen könnyen megszüntetni.

Belső okok és kezelésük

A HKO szerint az érzelmek mélyebb, maradandóbb károsodást okozhatnak, mint a külső behatások. Érzelmek hatására lehetséges 1-1 belső szerv-szervrendszer működésének lecsökkenése, fals működés kialakulása odáig, hogy energiapangást, blokkot vagy az energiakeringés megfordulását éri el. Az egyes érzelmek egy-egy belső szervhez kapcsolódnak, annak az energetikáját befolyásolják, de egy erős érzelem rögtön kihat az egész test energiakeringésére. A félelem a Vesét / az európai orvoslásban az urogenitális szervrendszernek felel meg /, a rágódás a Lépet, a szorongás, düh a Májat, a bánat a Tüdőt károsítja. /Most csak azokról az érzelmekről beszélek, melyek energiahiányt okoznak. /

A félelemtől a Vese qi-je összeesik, összegyűlik az alhasban. Félelem hatására szinte az egész test összezsugorodik, megmerevedik, jelentősen gátolva, lassítva a qi keringését. A Vese qi lecsökkenésének többirányú következménye van. Csökken a vizelet mennyisége, lassan oedema szaporodik fel a testben. Ez először a boka környékén jelenik meg, majd a hason, kézujjakon, alsó szemhéj alatt. Csökken a hormontermelés, a libidokészség. Az alhasban pangó qi gyakran vezet nőgyógyászati gyulladáshoz, vérzészavarokhoz, székelési zavarokhoz, keresztcsonti fájdalmakhoz, a Vese qi kimerülésének fő tünete pedig a meddőség. Mivel a Vese látja el qi-vel a többi belső szervet / Máj, Lép, Szív, Tüdő /, ezek működése is lecsökken. A Vese qihiány kihat a hajnövekedésre, hallásra is.

Esetismertetés

28 éves nőbeteg, hízás miatt keresett fel. Elmondása szerint az utóbbi 2 évben 12 kg-t hízott, s bár keveset eszik, rendszeresen tornázik, fél éve nem sikerül leadni a kilóiból. Az anamnézis során kiderül, hogy 2 éve vált el, mely igen megviselte. Még mindig haragszik a volt férjére, s nagyon egyedül érzi magát. A félelem egész kicsi gyerek korától kíséri, most is az egyedülmaradástól fél. A vizsgálat során a lábai jéghidegek voltak, a láb bőre fényes-feszes az oedemától. Oedemás volt a hasa és az arca, különösen a szem környéke. Elmondása szerint gyakran van kevés vizelete, de nehezen tudja tartani. Székrekedésre hajlamos. Későn fekszik le, nehezen alszik el, éjjel fölébred. Nagyon fáradt, gyakran érzi depressiosnak magát. A diagnózisom nagyfokú yang-qi hiány, mely főként a Vesére korlátozódik, és Máj qi pangás. Másnaponta szaunát és gyógyfürdőt javasoltam, napi 2,5 l gyógytea mellett. Így kívül, belül melegszik, visszapótlódik a yang-qi, veszít a felesleges oedemából, és élénkül a folyadékkeringés. A gyógytea kínai fogyasztótea volt, mely a székletet is rendezi, és gyömbéres, szegfűszeges, fahéjas gyümölcstea, mely melegítő hatású, és a mellékvese működését erősíti. Napi kétszeri étkezést javasoltam. Egy bőséges reggelit, mely beindítja az emésztést, és 3-4 óra körül ebédet, mely főleg zöldségből és sovány húsból áll. Nagyon fontos az erős fűszerezés, melegítő fűszerekkel / erős paprika, bors, Cayennne-i bors, chili, curry, kömény, gyömbér, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, hagymák stb./. Akupunktúrával először a Máj pangást oldottam / M3, Szb6, H18 /, majd az oedema kiűzését segítettem /  HM6, V7, L9 /, erősítettem a Vesét / V3, H23 /, megmozgattam a beleket, összekapcsolva az arcoedéma lehúzásával / Vab4, Taiyang, Gy1, 13, 25, 36 /. Ezzel egyben a láb qi keringését is élénkítettem, segítve a láboedema kiürülését.  Először az arcáról és a lábfejéről tűnt el az oedema. Majd fokozódott a székletürítés, megindult a fogyás. Egy hónap alatt 5 kg-t fogyott. Jóval több lett az energiája, tornázott, jobb a kedve. Nehéz volt az alvási szokásait megváltoztatni, hiszen ha éjfél után fekszik le, nem tudja kipihenni magát. A kezelés télen valószínűleg folytatódik, megerősítendő a yang-qit. Szükséges a teljes gyógyuláshoz az is, hogy a férj elvesztését pszihoterápiával feldolgozza.

A bánat, mint pszihikus energia a mellkasban rakódik le, qi pangást okozva, s a Tüdő qijét gyengítve. A Tüdő a légzéssel bejutó külső qi és az emésztés során keletkező belső qi találkozásának színhelye. Innen indul a qi keringés. A Tüdő felelős azért, hogy mennyire tökéletesen szóródik szét a qi a testben, eljut-e mindenhova. A Tüdő qi hiányának korai tünete a bőrszárazság, a felszínes légzés, gyenge hang. Lefelé erőteljesebben nyomja a qit a belekhez és a Veséhez. A működéscsökkenés egyik következménye lehet a belek / főleg a vastagbél / mozgékonyságának csökkenése, és a Vese qi hiánya, a már felsorolt következményekkel. A mellkasban lerakódó qi nehézlégzéshez, köhögéshez, hosszú távon asztmához vezethet. A Tüdők szerepet játszanak a vízháztartásban is. Részben a vizet lefelé mozgatják, befolyásolják a vizelet-kiválasztást, részben páraként keringtetik a védelmi qi-vel együtt, meghatározva a verejtékezést, a bőr nedvességtartalmát és az ellenálló képességet a külső ártalmas tényezőkkel szemben. Az orr, torok és hangszalagok betegségei szintén a Tüdővel függnek össze.

Esetismertetés 4.

50 éves nőbeteg keresett fel depressio miatt, mely 2-3 hónapja tart. Állandóan rossz a közérzete. Csak dolgozni jár el, utána mindig otthon ül egyedül. Hétvégén sem lép ki a lakásból. Bezárkózik. Az anamnézisből kiderül, hogy 9 éve jött át Erdélyből a lányával, akit egészen kicsi kora óta egyedül nevelt. A lánya másfél éve férjhez ment Amerikába, s ő teljesen egyedül maradt. Fizikai tünetei közül a mellkasi nyomás, légszomj, a nyak és fülkörnyék feszülése, az állandó fejfájás a domináns. Nehezen alszik el, éjjel többször fölébred arra, hogy rúg a lábával vagy vizelni kell. Gyakoriak a zuhanós álmok. Állandóan fázik. Székrekedésre hajlamos, keveset iszik. Mensese rendben van. A HKO szerinti dg. mellkasi qi pangás, Tüdő qi hiány, mely miatt a nyak és fej nem kap elég jin qit, s a test egész qikeringése lecsökkent, valamint Máj-yang túlsúly. Először a mellkasi qit kellett megmozgatni tűvel / Szb6, Ren17, Szb1, H14 /, kiegészítve általános pangásoldással / M3, M14 /, s a Máj-yangot kiszedtem / M2 /. Majd a Tüdőt és Vesét erősítettem / T1, V3, H13, H23 /, majd a yin-qit segítettem fel a fej-nyak tájékra / Ren22, V27 /. Minden alkalommal moxázással /melegítő kezelés/ egészítettem ki a tűszúrást. 6 kezeléssel gyógyult. Arca kiszínesedett, jókedvű lett, elkezdett tornázni, hétvégi programokat szervezett.

A stressz okozta feszültség, szorongás vagy a düh a Máj-qit károsítja. Előbbi két érzelem a Máj-qi pangását okozza, utóbbi a Máj-yang qi felszaladását, ami nem depressziv állapot, ezért itt nem foglalkozom vele. Feszültség vagy szorongás hatására az egész testben fokozódik az izomtónus, ami ellenállásként lépve fel a qi keringését gátolja. Mivel a Máj felelős a qi szabad keringéséért éppúgy, mint az izmok rugalmasságáért, lassan kimerül a Máj-qi az erőlködés során. A test egyes részein nagyobb qipangások is létrejöhetnek, tovább nehezítve a keringést. / pl. izületi gyulladások / A Máj felelős a vér mozgatásáért, raktározásáért és kiengedéséért, s a szervek aktivitásáért. Maga a Máj-qi is panghat, ami fájdalmat, feszülést okoz a bordaívek alatt, a mellekben vagy az alhasban, nemi szervekben. A Máj termeli az epét. Epeelfolyási zavar szintén a Máj-qi pangását okozza. Harmadik fontos funkciója az érzelmek harmonizálása. Az egész testen átrezgő finom mozgása ellazult, könnyed belső környezetet, kiegyensúlyozott kedélyállapotot biztosít. A Máj kapcsolatban van a szemmel, a körmökkel, felelős a koncentrálóképességért is.

Esetismertetés 5.

69 éves férfi, nyugdíjas egyetemi tanár. Fő panasza a gyengeség, fáradtság ,nyomott kedélyállapot és haspuffadás. Fáj a nyaka és a háta, fölébred éjjel 2 óra körül. Nehéz a gyomra, puffad. Délelőtt több hasmenéses széklete van, mely sárga. Bal oldali bordaív alatti nyomásról panaszkodik, tachycardiás. Régebbi betegségei közül ulcus duod., endocarditis reumatica és bal oldali rekeszbénulás emelhető ki. Kikérdezés alatt látható volt, hogy lassan beszél, szinte roskad a széken. Arca mimikátlan, érzelem nélküli, szeme fátyolos. A vizsgálat során végtagizmai igen kemények, feszesek voltak, legkifejezettebben az alkar mediális / yin/ oldalán, de nem voltak hidegek. Mellkasa beesett, hasa puffadt, előreugró, a bordaívek vonalában mintha egy kötél összehúzná a testét. A HKO szerinti dg. Máj-qi pangás, mely az epetermelést is lecsökkentette, a máj vonala fölötti testfélben / mellkas, nyak, fej / yin-qi és vérhiány, a Máj-yang oldalirányban támad /ulcus és gyomorgörcs /. A kezelés első lépése a Máj-qi pangás oldása / M3, Szb6, M13, H14, 18 és a hát köpölyözése, mely a gerinc melletti izomzatot masszírozza, lazítja /. Ezután a gyomor-qi szétszórásával, majd lefelé mozgatásával / Ren12, Gy25, 36 / és az epe kifolyatásával / E34  + epehajtó diéta / a haspuffadást, felszívódást és székletet rendeztem. Következő lépés a mellkas és fej qi és vérkeringésének javítása / M14, Ren17, 22, Du20, E20 / .10 kezelést kapott. A végére az epetermelés még nem volt elegendő, ezért májregeneráló gyógynövénytablettát javasoltam 2 hónapig / Legalon /, s utána erőteljes epehajtó diétát. Egyéb panaszai, fáradtsága megszűnt.

Az érzelmek közül a rágódás-aggodalmaskodás a Lépet gyengíti le. Ennek tünetegyüttesével a nedvesség tárgyalása kapcsán már foglalkoztam.

A teljesség igénye nélkül megemlítem depressiot okozó tényezőként a túlzásba vitt munkát, a túlfokozott nemi életet, a bélférgességet, a belekben a salakanyagok felszaporodását és a testben a méreganyagok felhalmozódását. Ezek kezelése is lehetséges akupunktúrával és kiegészítő terápiákkal, hasonló módon, mint az eddigieknél, attól függően, milyen belső szerveket károsítottak. A kezelésnek diagnosztikus célja is van. Megfelelő kezelés esetén a fizikai tünetek megszűnnek. Ha megmaradnak a lelki tünetek, azt mutatják, hogy valódi depressio van mögötte, mely minden esetben pszihoterápiás kezelést igényelne. Véleményem szerint a depressio kezelésére nagyon alkalmas az aktív éber hypnosis, a katatim imaginativ pszihoterápia és a pszihodráma. Sajnos, ma Magyarországon ezek a terápiák még nem mindenhol hozzáférhetők, de jelen vannak a gyógyításban, s igen hatékonyak. Meggyőződésem s reményem, hogy a jövőbeni gyógyítás utjai ezek az eljárások, s nem az antidepresszansok.

Depresszió-dr Saáry Kornélia.doc

FELHASZNÁLT IRODALOM

T.J.Kaptchuk: Évezredek hagyománya: a kínai orvostudomány. Magyar Akupunktúra és Moxaterápiás Egyesület, l992, Bp.

Dr. P. D. Zmiewski : A tűszúrás és égetés gyógymódja

Magyar Akupunktúra és Moxaterápiás Egyesület l994. Bp.

D.A.Statt :Pszihológiai kisenciklopédia

Kossuth Kiadó l994 Bp.

Integrativ hírmondó  Az Integratív pszihoterápiás egyesület kiadványa 1-15. Számai

Betöltés...