XIII. Budapest, Radnóti u. 21/b. info@drsaarykornelia.hu +36(1) 329-58-79
Páciensek részére

DIÉTÁS ÉS ÉLETMÓD TANÁCSADÁS

 A betegségek keletkezésében fontos tényező a helytelen táplálkozás és életmód. Biológiai óránk szerint kellene enni, aludni, mozogni.

A betegségek keletkezésében fontos tényező a helytelen táplálkozás és életmód. Biológiai óránk szerint kellene enni, aludni, mozogni. Alkatunk megszabja, milyen ételek jók nekünk, és milyenek ártanak. Ezt a képet a betegség módosítja. Az sem mindegy, hogy mozgunk-e, s ha igen, milyen fajta mozgást végzünk. Mennyire vagyunk telítve méreganyagokkal, és melyik szervünk. Mindezekről szó esik a kezelések közben és után. Adok étrendi leírást, elmagyarázom a megfelelő méregtelenítést. A rendelőben dolgozik akupresszőr-gyógytornász és jógaoktató, ők segítenek a megfelelő mozgásgyakorlatok elsajátításában.

     

TARTALOMJEGYZÉK:

TANÁCSOK FOGYÓKÚRÁZÓKNAK

FOGYASZTÓ FŰSZERKEVERÉK

BETEG SZERVEK SZERINTI DIÉTA

HAJTÁPLÁLÓ KEVERÉKEK

BÖJTÖLÉS LEÍTÁSA

ALKATOK SZERINTI TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSOK

TANÁCSOK FOGYÓKÚRÁZÓKNAK

MIT KELL TUDNI A FOGYÓKÚRÁRÓL?

A fogyókúra célja a testsúly csökkentése. Általában munka mellett szeretnénk fogyni, ami sok időt és energiát, odafigyelést igényel!

Az alap a megfelelő diéta. A cél, hogy minél kevesebb kalória jusson a szervezetünkbe.

A 3 fő energiaforrásunk közül/ szénhidrátok, fehérjék, zsírok- a 4. az alkohol/ csupán a szénhidrátokat tudjuk annyira megszorítani, hogy szervezetünk ne károsodjon. A szénhidrátok lecsökkentésével a zsírok fogyasztása is csökken- próbáljunk zsírt enni kenyér nélkül. Ettől még nem indul el a zsírtartalékok elégetése, mert a májban tárolt szénhidrátok kis ideig pótolják a hiányzó bevitelt. A testünk 36C fokon tartása és a vércukorszint állandóságának megőrzése mellett egy idő után megindul a zsírégetés. A zsírbontás során felszabaduló anyagcseretermékek már önmagukban is csökkentik az étvágyat.

A fogyókúra első 2 hete a legnehezebb, mert alapjaiban kell megváltoztatni evési szokásainkat és életmódunkat. Hogyan?

Térjünk vissza a hagyományos étkezéshez-reggeli, ebéd, vacsora.

Reggeli: májunk éjjel 23-3 óra között méregtelenít, és kiválasztja az epét, amit a reggelivel ki kell üríteni, mert ez indítja be a perisztaltikát és az emésztőnedvek kiürülését. Az epe ingere a tojás, olaj, zsír. Együnk tojást, tejfölt, vajat, sajtot, juhtúrót, olajos halat, de szalonnát, kolbászt is lehet, nyáron salátát leöntve olajjal-citrommal, savanyú káposztát. Nem szabad enni kenyeret, zsemlyét, müzlit, zab és kukoricapelyhet! ! Inni kávét, teát, nem szabad édes gyümölcslevet, cukrot!

Ebéd: lassan, nyugodtan, ebédidőben együnk. Az elfogyasztott étel az eddigi mennyiség fele legyen. Köretek- párolt zöldség fűszeresen, kevés rizs. Nem szabad a magas szénhidrát tartalom miatt: tészta, burgonya, bab, borsó, lencse, édesség. A kukorica, sárgarépa is tartalmaz szénhidrátot. Legjobb zöldségek a káposztafélék / káposzta, karfiol, brokkoli, karalábé / epehajtó hatásuk miatt, és az alacsony kalóriájú zöldségek- spenót, sóska, uborka, cukkini, tök, spárga, retek, paprika, paradicsom, hagymafélék, édeskömény. A savanyúság jó kiegészítő. Nagyon jók a zöldséglevesek fűszerezve-levestészta nélkül. Az emésztést-égetést segíti a köménymag, koriander, gyömbér, a keleti fűszerek, csípős fűszerek-aki bírja. A húsfogyasztást nem kell korlátozni, de egyes emberek csak zöldségekkel jobban tudnak fogyni. Lehet pörkölt is, de zöldséggel keverve/ székelykáposzta/.

Vacsora: kimarad!!! Evés helyett mozogni kell. A mozgás/ futás, gyaloglás- combizmok használata/ megemeli az alapanyagcserét- az égetést, így az a mozgás abbahagyása után még órákig égeti a zsírpárnákat. Esetleg a mozgás után kis vacsora pótlás lehet/ chia mag, kefír, reteksaláta, kevés sült hús vagy sült zöldség.

A NASSOLÁS TILOS! A fogyókúra első 2 hetében írjunk minden falatot, amit megeszünk- s kiderül a mennyiség…Az étkezések között elfogyasztott pisztácia, mogyoró, mandula nagyon sok kalóriát tartalmaz, s nem ellenőrizhető a mennyisége. Önfegyelem!

A gyümölcsök nagyobb része tele van cukorral!/ szőlő, banán, barack, dinnye, szilva, narancs/. A legjobb az alma, melynek béltisztító hatása is van . Fogyasztható a földieper, ribizli, cseresznye, kivi. A 100%-s gyümölcslevek koncentráltan tartalmaznak cukrot!!!

Viszont a zöldséglevek  hasznosak-főleg frissen elkészítve/ cékla, sárgarépa, spenót/.

A diétát méregtelenítésnek kell kiegészíteni. Ezeket illetve a homeopátiás szereket orvosi tanács alapján kell használni.

Béltisztítás :  alga, perui kovaföld, korpa, lenmag, beöntés

Vese tisztítás: tea, 6 hetes kúra/Hulda Clark/

Máj tisztítás: Phönix phönohepan, epehajtó teák

             lassú táplálás és epehajtás/ Máriatövis és Raphachol/

              kávé beöntések vagy keserűsós tisztítás

Phönix méregtelenítő kúra/ Phönix solidago-vese, phönohepan-máj, lymphophön-nyirok, antitox-ált. méregtelenítés, ezeket együtt kell szedni 3 napos váltásban/

Végül gondolkozzon el, mit élt át, ami a hízáshoz vezetett.

Ime néhány  lelki ok:

csecsemő-kisgyerek korban: szeretethiány- hasban üresség, tele kell tenni

csecsemőkorban észre nem vett éhezés- megmarad a félelem, hogy éhezni fog

kisgyerekkorból induló félelem-szorongás-gyomorgörcs-égés, amit evéssel old

elfojtott harag- nem engedi ürülni az epét

túl nagy feladatot kap, teljesítmény kényszer/ férfi!/- testileg is nagynak kell lenni


ASZTALI FŰSZERKEVERÉK- FOGYASZTÓ HATÁSÚ

Bármilyen hideg és meleg étel utólagos ízesítésére jó:

Összetétel: kurkuma, mustármag összetörve, majoranna, bazsalikom, kömény, koriandermag összetörve, lestyán, paprika, feketebors, szárított zöldségkeverék. Segíti az emésztést és a székletürítést.


AZ EMÉSZTŐRENDSZER ERŐSÍTÉSE TÁPLÁLKOZÁSSAL

TÁPLÁLKOZÁS-alapelvek

Alapjai:

rizs-hűt, kivezet,     zöld tea-hűt

meleg-Húsok, Halak, Tejtermékek, Olajos magvak, Zöldségek,

                                                                                   Déli gyümölcsök-hideg

meleg-Kolbász, Tenger gyümölcsei, Tojás, GABONÁK, Hüvelyesek,

                                                               Gyümölcsök, Leveles saláták-hideg

hideg alapanyagok: a legtöbb európai gyógynövény pl. gyermekláncfű, cickafark, aranyvessző

déli gyümölcsök (banán, kivi, citrusfélék)

salátafélék: cikória, endívia, jégsaláta, fejes saláta, algák (pl. wakame, kombu) miszó, paradicsom (a szezonon kívüli, üvegházi különösen)

görögdinnye, jégkrém, fagyi, ásványvíz

eljárás: sok víz-főzés, párolás, gőzölés, zöld fűszerek/ mélyhűtés ne/

forrósít: csípős fűszerek (chili, borsfélék, piros paprika, curry, fahéj, szárított gyömbér, csillagánizs, szegfűszeg, görögszéna)

melegítő fűszerek: friss gyömbér, kömény, koriander, boróka, rozmaring, kakukkfű, szegfűbors

fokhagyma, grillezett húsok, bárányhús, kecskehús, garnélarák

tömény alkoholok

eljárás: sütés, hosszú főzés, fűszerek

semleges: főzés, wok, sütőpapír

ÍZEK:

savanyú: túlzott izzadás, vizelettartási gondok

keserű:Nyugtat (alvászavar, idegesség), emésztés támogatása

              (zsíremésztés, epeműködés serkentése)Nyálkaproblémák (elhízás)

édes: erősít, táplál, harmonizál, nedvesít, lassít, nyugtat, ellazít

csípős:szétszór, melegít, feloldja a blokádokat, eloszlat, izzaszt/ megfázás, hideg

sós:felpuhít, kivezet, táplálja a testnedveket Hurutoldó (pl. miszóleves), ciszta

A KÖZÉP DIÉTÁJA

MELEG, FŐTT ÉTEL, ÉDESKÉS

gyerek, idős, nehéz élethelyzet, várandós, pangások-máj

alapelvek: természetes, főzés, föld elemű táplálékok

Fűszerezés: aromás fűszerek (zöld kardamom, édesköménymag)

      szárított és friss zöldfűszerek (zsálya, bazsalikom, oregánó)

      kevés friss gyömbér

Elkészítési módok:

         Hús: darált hús, raguleves, római tálban sült, sütőzacskóban sült

      Gabona: szárazon megpirított (granola)

      Zöldség: sütőben sült, wokos, főtt, leves

      Gyümölcs: kompót, sütőben sült

Ami nem táplálja a közepet, ne együk:

      kenyér, tészta, sütemény, édességek, lisztből készült dolgok

      tejtermékek (kivéve: parmezán jellegű kemény sajt)

      túl sok gyümölcs, nyers dolgok pl. saláta, müzli

      bő olajban sültek, tejtermékek

föld elem-táplálja a közepet:: hús/marha, borju/, gabona/köles, árpa, kukorica/

                   gyökérzöldség, káposztafélék, burgonya

                   alma/gyomor/, körte/tüdő/, olajos magok-1-2 kanál

                    bab, lencse, árpa, hal-víz elem, kiválasztást fokoz

                    édeskömény, sütőtök, ánizs

                    tojás, tyúk-melegít, barna rizs kivezet

                   búza/couscous, bulgur, tönköly/, zab-védő qi

víz-melegen-méregtelenít, nyálkát kivezet

roibos, oolong és puerh tea- KM táplál, de a fekete tea és a kávé a máj vérét sérti

QI-YG ERŐSÍTÉS=energetizálás-melegítés

Semleges és meleg hatású, föld elemre ható ételek, melyek édes jellegűek.

Rendszeres étkezés, legalább napi 1x meleg étel

Köles, kukorica, zab, rizs, amaránt

Sárgarépa, káposztafélék, édeskömény, burgonya, borsó, sütőtök, szója bab, átlátszóra sütött hagyma, spenót

Marha, kacsa, liba, bárány, kecske, szarvas, hal, hering, süllő, ponty, makréla, szardínia

Édes alma, datolya, füge, vörös szőlő, papaya, sárgabarack, őszibarack, cseresznye, szilva, mazsola

Must, köménytea, likőrök(pl ánizslikőr) evés előtt vagy után, fahéjas tea(jogi tea

Fűszerek: ánizs, csillagánizs, cayenne bors, kömény, gyömbér, cardamom, vanília, fahéj, koriander, oregano, rozmaring, kakukkfű

Édesítőszerek: juharszirup, maláta, méz, marcipán, mazsola, melasz, nyers nádcukor

Magok: dió, szezám, mogyoró, földimogyoró, pisztácia

MÁJ-EPE TÁPLÁLKOZÁSTANA ÉS GYÓGYNÖVÉNYEI

Máj qi pangás:

Kerüljük el:Alkohol, kávé, ételszínezők, tartósítószerek, erősen fűszerezett

ételek, cukor, drogok

Ajánlott: (amelyek a májra nyugtatóan hatnak)Szilva ,Retek, zeller, barna alga,

kínai metélőhagyma, fekete szezámmag, Rák, Ecet

Gyömbér, fokhagyma, bors(csak kis mennyiségben, különben

károsítják a májat), majoranna, Karalábé, retek, póréhagyma

Alkohol, koriander, chili

Felszálló máj yang: fejfájás, magas vérnyomás, migrén, szédülés kötőhártyagyulladás, zöldhályog, Meniere betegség, fülzúgás

Javasolt:Nyers ételek, savanyú-, keserű-hideg ételek

  • Rebarbara, citrom, alma, mangó
  • Spenót,paradicsom, endívia saláta, zeller, gyermekláncfűgyökér
  • Zöld tea, borsmenta tea, búzasör, almalé
  • Mungóbab, búza, búzacsíra, tönköly, kelbimbó
  • Joghurt, savanyított tejtermékek

Máj tűz: vörös arc és szem, ingerlékeny, szédül

Javasolt: Banán, rhebarbara, görögdinnye,citrom,déli gyümölcsök

Uborka, mogyoró, spenót, paradicsom, zeller

Mate tea, búzasör,vermut, Joghurt, Só, gyermekláncfű gyökere

Általánosságban húst és sófogyasztást csökkenteni kell, hetekig vegetáriánus koszt javasolt. Alkoholt, cukrot, kávét kerüljük. Túlzottan meleg ételeket kerüljük.

Máj yin hiány: májzsugor, cirrhosis

Kerüljük el: dohányzás, alkohol, vörös bor, kávé, keserű-fanyar-csípős  fűszerek

Ajánlott: természetes ételek, hideg-hűvös jellegűek

Uborka, savanyúkáposzta, zellergyökér, spenót, paradicsom

Tönköly, búza, árpa, savanyított tejtermékek, tofu, Nyúl, disznóhús

Citrom, szilva, faeper, barna alga, olíva olaj

Máj vérhiány: száraz szem, fejfájás, menseszavarok

Javasolt: Édes és savanyú ízek szobahőmérsékleten, vagy kissé melegebb

  • Amaránt, rizs, Búza, tojássárgája
  • hűtő hatású zöldségek, főképpen a piros színűek, mint a cékla, lila káposzta, sárgarépa, valamint  spenót, édeskömény, brokkoli, cseresznye,szilva szőlő,  céklalé, cseresznyelé, szilvalé, piros teák(hibiszkusz),piros szőlőlé,mértékkel vörösbor, Sárgarépalé,paradicsomlé
  • Szárnyasok, ezek mája is, marha, marhamáj,  borjúmáj, báránymáj, nyúl, nyúlmáj, disznómáj
  • Kagyló, osztriga,polip,angolna,sügér, szezám,napraforgómag
  • Vízitorma, majoranna , petrezselyemgyökér

Szívbetegségek- táplálkozás és gyógynövények

JAVASOLT TÁPLÁLÉKOK:

TŰZTÜNETEK: Piros arc, szomjúság, szapora szívverés, szédülés, mellkasi fájdalom, vagy szúró érzés, féktelen nevetés, hisztéria, túl sok beszéd, belső nyugtalanság, nyughatatlanság, alvászavarok, főleg éjfélkor, forró kéz-láb, éjjeli verejtékezés:

Cikóriasaláta, endíviasaláta, csicsóka, amaránt, rozs,zab, búza

Grapefruit, birsalma, olajbogyó

Keserű barna sör, pilseni sör, zöld tea

GYENGE SZÍV: Hideg agy üresség tünetei, erős szívdobogás, légszomj

Száraz, sápadt arc, sok és világos vizelet, végtagok hidegek, ödémásak

Hideg verejték, nyugtalanság, feledékenység, rémálmok

forró-melegítő ételek kellenek: Hajdina, kelbimbó, bodza,sárgabarack

Bazsalikom, kurkuma, sárga gyömbér, fűszerpaprika, kakukkfű, kakaó, borókabogyó

Ürü, bárány, juh, kecskehús, grillezett húsok, Juh és kecskesajt és tej

Forralt bor, konyak, vörösbor, bab és gabonakávé, csalántea, zöld tea, keserű csokoládé

Semleges hatású ételek: -galambbegysaláta, fejes saláta, zellergumó, pirospaprika, cékla, mák, fekete tea, vörös áfonya

Szív erősítő táplálékok:

Párolt rozs/ szezámmag enyhén átpirítva+hagyma, víz, só, petrezselyem, citrom, 30 percig főzve/

Hajdinakása vörös áfonyával: a hajdinát, 15 percig megpörköljük, +vaj, bors

felöntjük zöldségalaplével, almaecet, majd 25 percig puhára főzzük, + vörösáfonya és manduladarabkák

Bárányragu vörösborban: vaj, fokhagyma, só, citrom

az apróra vágott bárányhúst porhanyósra sütjük, majd szezámmag, curry,  vörösbor, tejszín

Galambbegy vagy madársaláta: olaj, bors, só, citrom, csipetnyi kakaó, csalán

VESE ERŐSÍTŐ ÉTELEK

  • Mérsékelten forró, meleg, szobahőmérsékletű ételek. Ne használjunk túl forró ételeket sokáig, mert kiszáríthatják a folyadékokat, ezzel a vese yint gyengítik
  • Ízvilág: forró-sós, meleg-sós, szobahőmérsékletű-sós
  • Halak: osztriga, mindenféle füstölt hal, kifejezetten a lazac, tonhal, garnélarák, angolna- szél-hideget kiűzi, ponty- foetus mozgásait csökkenti, semleges, kagyló- szex. vágy fokozó, húgycsőfájás, fehérfolyás, inkább semleges hűtő-fűtő hatást tekintve
  • Húsok: bárány, vadmalac, sertés, kacsa, galamb, birka- vesét és yangot táplál, KM-t melegít/ foghagymával átsütve deréktáji gyengeségre
  • Zöldségfélék: édeskömény(-V yg, 3-10g-ból főzet,édes, meleg száraz,  HH, vese, lép, Chong, Ren), melegítő fűszerekkel készült káposzta(káposzta-vese, csont és velőtápláló, hallást, látást tisztít ), zeller- vese qi-t táplál, yangot lehúzza , petrezselyem, retek, gyökeres zöldségek, hagyma, póréhagyma, padlizsán
  • Gyümölcsök: cseresznye, szőlő, málna
  • Italok: gabonakávé, fűszeres teák, yogi tea
  • Gabonák: zab, köles, rizs(főzés előtt pirítva), hajdina
  • Fűszerek: friss gyömbér, fokhagyma, feketebors, fahéj
  • Hüvelyesek: lencse, fekete bab
  • Magok: mogyoró, lótuszmag, pirított fekete szezámmag, napraforgómag, pirított dió, gesztenye-V és yg fokozó, gyomor-bél erősítő, dió-édes, meleg, kis mennyiségben qi és vérerősítő- vese, tüdőerősítő, pisztácia- langyosítja a vesét
  • BORS, cubebabors

VESE YIN-JING ERŐSÍTŐ ÉTELEK

  • Szobahőmérsékletű ételek, amik nedvesítenek és folyadékot termelnek
  • Ízvilág: sós-szobahőmérsékletű, langyos, édes-szobahőmérsékletű, langyos
  • Hús: sertés, galamb, kacsa(-yint táplál, vízkeringést és a fu-kat szabályozza), tyúk-jinget erősít, kakas- vesét és jinget erősít, őz, fiatal szarvas és agancsa-jing, velő, vér,qi, shen erősítő, őz-jing, zangok, vér
  • Hal: osztriga(-yint erősít, nemi szervek bet., spermatogenesis), polip, sügér, ponty , kagyló- (vesét, májat, jinget erősít,testnedvek áramlását javítja, klimaxra)
  • Hólyagmoszat: Jódot és nagymennyiségű ásványi anyagot tartalmaz. Serkenti a pajzsmirigy működését, mérsékli a reumás fájdalmakat. Csökkenti a mellrák és a méhnyakrák kialakulásának veszélyét
  • Gyümölcs: körte, szőlő, cseresznye-meleg, föld elemű, édes-fanyar, yuan qi és vértápláló, ribizli, berkenye-ital is
  • Zöldségek: fekete bab, káposzta, spárga, sárgarépa(-V yuan qi-t erősít, vesét nedvesíti, L-GY erősítő, semleges hűtő fűtő hatást tekintve)
  • zsurló-friss leve yin erősítő, főzve-meleg-nedvességet/gyulladást kiviszi
  • Gabonák: árpa, fekete rizs, búza(élénkít, hűt, nedvesít), E vitaminban gazdag ételek, mint a búzacsíra, ennek olaja is,
  • Magok, fűszerek: fekete szezámmag, dió(- V-t, jing, bélnedvesítő), szegfűszeg-táplálja a Mingment, vesét, derekat, térdet erősít, édeskömény- vese és Mingmen erősítő
  • Egyéb: vaj, tejszín, juh és kecsketej, sajt-jinget és yint és vért táplál, lassít

       QI PANGÁS

             oldja- édesség, alkohol, mozgás

            virágtea- narancs, rózsa, körömvirág

            aroma terápia

                rossz- alkohol, csoki, bő olajban… chips, capuccino, sós mogyoró

          jó- édes, csírák, kicsit csípős, friss zöldfűszerek, retek, karalábé, zsázsa

           kímélő eljárások: főzés, párolás, wok /leves, kompót/

       YANG TÖBBLET

          rossz- alkohol, csípős… sertés, hagymafélék, chips, mogyoró

          jó- keserű saláta, csírák, gomba, karfiol, brokkoli, zeller, rizs

                / a gomba kivezeti a nyálkát/

       NEDVES HIDEG

          rossz- kenyérfélék, savanyított tejtermékek, gyümölcs, édesség-fagyi!

            nyers saláta, sör, ásványvíz, zöld tea!

         jó- marha, csirke, bárány, vadhús / a közepet melegíti/

              hajdina, zabpehely, köles, árpa + gyömbér, kardamom

               sárga zöldségek, gomba, hüvelyesek, hal/ nedvesít és kivezet/

               zöld fűszerek, kömények

       NEDVES-MELEG

          ne- alkohol, csípős… sertés, hagymafélék, chips, sajtok

          jó- kivezetés-kiválasztás fokozása

              rizs, köles, zöld levelek/rukkola, cikória, spenót, sóska…/

                csírák, spárga, gomba, zeller, hüvelyesek, gyermekláncfű,

              zöldséglé-kúra/ tavaszi tisztító kúra/, friss zsurló leve

EMÉSZTŐRENDSZER/LÉP ERŐSÍTŐ ÉTELEK

Semleges és meleg hatású, föld elemre ható ételek, melyek édes jellegűek.

Rendszeres étkezés, legalább napi 1x meleg étel

Köles, kukorica, zab, rizs, amaránt

Sárgarépa, káposztafélék, édeskömény, burgonya, borsó, sütőtök, szója bab, átlátszóra sütött hagyma, spenót

Marha, kacsa, liba, bárány, kecske, szarvas, hal, hering, süllő, ponty, makréla, szardínia

Édes alma, datolya, füge, vörös szőlő, papaya, sárgabarack, őszibarack, cseresznye, szilva, mazsola

Must, köménytea, likőrök(pl ánizslikőr) evés előtt vagy után, fahéjas tea(jogi tea

Fűszerek: ánizs, csillagánizs, cayenne bors, kömény, gyömbér, cardamom, vanília, fahéj, koriander, oregano, rozmaring, kakukkfű

Édesítőszerek: juharszirup, maláta, méz, marcipán, mazsola, melasz, nyers nádcukor

Magok: dió, szezám, mogyoró, földimogyoró, pisztácia

KERÜLJÜK:

Hideg jellegűeket, mint pl. nyers ételek, citrusfélék, saláták. Túlságosan hűtenek, qit és yangot merítik. Ugyanakkor hűtőből kivett ételek is hűtenek!(túl sok yin!) Kerüljük a microhullámú sütőben való melegítést!

Tejtermékek-energetikailag hűtenek és nyálka felhalmozódáshoz vezetnek

Túl édes, nehéz, fűszeres,  zsíros ételek lemerítik a lépet és nedvesség-nyálkát okoznak

Gyümölcsök: ananász, narancs, banán, kivi, görögdinnye, citrom

Zöldségek: uborka, saláták-főleg hideg időszakban kerüljük-, paradicsom

Italok: hideg, jeges italok, túl sok ásványvíz, energetikailag hideg hatású gyümölcslevek(pl narancslé), fekete tea, zöld tea, búzasör

Tejtermékek: túró, sajt, krémsajt, tej, kefir, joghurt

GYOMOR

GYOMOR QI XU

Ne egyen: Csípős, forró étel és italok, mert a gyomrot nagyon kiszárítják

Sok: Pl:chili, szárított gyömbér, curry, bors, csípős paprika, fokhagyma, torma, kerti kakukkfű, rozmaring, boróka, mustármag, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, ánizs

Grillezett, sütött, füstölt, olajban sütött dolgok

Bárány,  kecske

Póré, újhagyma, nyershagyma

Alkohol, Kávé, fűszeres teák, Jégbehűtött italok, ételek

Nyers zöldség, gyümölcs, Déli gyümölcs

Hideg sör, limonáde, sok gyümölcslé, hideg víz

Sok édesség

Mit együnk: Könnyen emészthető, melegítő, semleges ételeket

Főtt szemes gabonák, pl tönkölybúzadara, árpa, zabkása, rizs, quinoa, kuszkusz

Sárgarépa, krumpli, édesburgonya, sütőtök

Édeskömény, zeller, paszternák, póré, kápasztafélék-emésztést segítő fűszerekkel

Marha, kapirgálós csirke, vadak, bárány, kecske

Makréla, pisztráng, tonhal

Szilva, sárgabarack, őszibarack, cseresznye, alma, körte-kompótként

EGYÜTTES LÉP-GYOMOR ERŐSÍTÉSRE

Csonthéjasok

Shiitake gomba

Kevés: Friss zöldfűszerek, friss gyömbér, fahéj, vanília, szegfűszeg, ánizs, szerecsendió, köménymag, kardamom, oregano, rozmaring, kakukkfű, majoranna, bors, paprika

Szárított gyümölcsök

Famogyoró, mandula, dió, napraforgómag, tökmag

Hidegen sajtolt olajak, vaj-főleg ghi,

Édesgyökértea, laza édesköménytea

GYOMOR YIN HIÁNY

Ne együnk: Forró dolgok, szárító ételek, amik a yint gyengítik

Grillezett, füstölt, olajban sütött ételek

Melegítő fűszerek

Póré, újhagyma, nyers hagyma, Nagy savtartalmú gyümölcsök,

Bárány, kecske, Kolbász, sonka, szalámi, Nagyon zsíros, nehéz ételek

Ecet

Alkohol, dohány, Kávé, gabonakávé, fűszeres teák, Jéghideg étel italok

Mit együnk: Könnyen emészthető, gyomrot hűtő, nedvesítő ételeket

Puliszka, árpa, búza, tönköly, amarant, quinqua, zab, rozs

Spenót, sárgarépa, krumpli, édesburgonya, cukkini, padlizsán, zeller, paradicsom, uborka, brokkoli,

Shiitake, gombák, Csírák, Körte és almakompót, Szilva

Tej és savanyított tejtermékek kis mennyiségben

Sovány hal, marha, nyúl, pulyka

Menta, mályvatea, homoktövisital, édesgyökér, sárgarépalé

GYOMOR TŰZ- GYÓGYNÖVÉNYEI

  • Orvosi ziliz-nyálkás,édes, kissé keserű-kissé hűt-seml
  • Aloe-kissé keserű és sós, hűt
  • Tölgy-keserű, összehúz, hűt
  • Katángkóró-keserű, kissé édes, sós-hűt
  • Citromhéj-savanyú-kissé keserű-termikusan hűt
  • Viola odorata-illatos ibolya-édes, kissé keserű, hűt
  • Szemvidítófű-keserű,kissé savanyú-hűtő
  • Nehézszagú gólyaorr-kissé aromás, keserű, seml-kissé hűt
  • Krumpli-seml, kissé édes

 

        A TÁPLÁLKOZÁS ALAPJAI GYEREKEKNÉL -- GYEREK ALKATOK

 

0-3 HÓNAPOS: anyának yin+hőkezelés: körte kompót,

                                                               zöldség vagy erőleves

0-3 ÉVES: nyálkásodásra/gyulladás/ hajlamos

    ne: savanyú, mézes…gyümölcs…tejtermék, lisztes …édesség

           zöld saláták, UH tej                

    jó: gabonák pirítva, édeskés zöldségek, lencse, hús, tojás

          kömény, koriander, kardamom, gyömbér

           zöld fűszerek

3-18 éves : növekedés- víz elem kell/ Vese yin-jing/--

                    táplálja a máj vérét. A FA-TŰZ instabil.

      Jing táplálás : gabona, olajos mag, fekete hüvelyesek

                               sok fehérje, zsír, káposztafélék, tojás,

                               tej- sajt/ kecske, juh/

      yin táplálás: fehérje, hal, tofu, gomba, bab

       yang táplálás: húsok, tojás, kemény sajt

       a tehéntej- édes, föld elemű, qi-yin-vér-tápláló

       a szójatej- édes, hűt, vese yint, gyomrot és folyadékokat táplál,

                           vízhajtó

ALKATOK

Gyerekeknél a vese, emésztőrendszer és tüdő anyaga még gyenge, csak a működése felfokozott/ fa-tűz yang állapotban van/, s a képzelőerő aktív. A közepet-az emésztőrendszert/ föld elemet/ kell erősíteni, valamint a tüdőt.

Tevékenység- természetben lenni vele, földdel játék, állatokkal

                         foglalkozni, sport

YIN HIÁNYOS ALKAT

vékony, sápadt, gyenge, válogatós, lassú fejlődés, fog betegségek, tanulási nehézségek

Fontos a főtt étel!! jing étel

édeskés: magok, gabona, hüvelyesek-minél apróbb, fekete/ amarant,

                qinoa, rizs, köles/

                lencse, csicseriborsó, dió, gesztenye-kevés, avokado

                anyatej, kecsketej-sajt, tojás, csontvelő, csirke, máj,

                tőkehalmáj

erőleves: csontvelő, csont, zöldségek, marhahús /kevesebb hús, sok

                 zöldség/. Babérlevél, almaecet, szegfűszeg / ásványi anyag

                 kioldás/ .   5 óra főzés

YIN HIÁNY+ ÜRES MELEG

Nyugtalan, pörög-gyorsan kifárad, szétszórt, éjjel melege van, fogíny gyulladás, fogcskorgatás, nagy lázak-lázgörcs

ekcema, allergia, asthma

tevékenység- sok mozgás, de délután és este lenyugodjon, TV-t ne nézzen

kerülni: csípős meleg ételt

kacsa erőleves: kacsa aprólék, sárgarépa, kínai kel/ föld erősítő/,

                            szárzeller, paradicsom/gyulladás csökkentő-fa/,

                            padlizsán/föld/, alga/víz/, narancshéj/fém/, gojibogyó

YANG HIÁNYOS ALKAT

Vese, emésztőrendszer és tüdő működését kell erősíteni.

Lusta, lassú, fáradt, sápadt,  gyulladások láz nélkül, megfázások, hasmenés, gyomorrontás, allergia, enuresis, lassabb fejlődés.

kerülni: hűtő, nyálkásító: déligyümölcsök, savanyú, uborka, paprika,

               paradicsom, fagyi, gyümölcslé, sok édesség

jó: hidegben mozgás, meleg étel

fahéjas diós zabkása: vízben főtt zabkása, dió, fahéj, szegfűszeg,

                                       reszelt alma- melegen!

NEDVES-HIDEG ALKAT

Az emésztőrendszer gyenge.

Sápadt, hörcsögarcú, lassú, sokat alszik, sok a nyála, köhög-köpete van, hízik, hirtelen haragok, laza széklet.

kerülni: édesség, tejtermék, gyümölcsjoghurt, üdítők, túró, lekvár,

              zsemle

jó: gabona pirítva-majd főzve, aromás fűszerek, zöld fűszerek,

      kardamom, kakukkfű, gyömbér, rozmaring

       hüvelyesek, halak, gomba- kiválasztást segíti

       édeskömény-tea

csirke erőleves: 1,5 kg csirkehús, sárgarépa, zeller, vöröshagyma,

                              borókabogyó, gyömbér. 3-4 óra főzés.

KÉSŐBB AZ ALKATOK MEGY TOVÁBB


HAJTÁPLÁLÓ KEVERÉK-HAJHULLÁS

1. Főtt zöldségek-legyen benne paradicsom is- összeturmixolva, beletenni 2 evőkanál méz,  2 evőkanál gyömbér és 2 evőkanál amla/ indiai egres-C vitamin forrás/- összekeverni/hűtő, minden este 1 púpos kiskanállal enni belőle. MEGÁLÍTJA A HULLÁST ÉS ERŐSÍTI A HAJAT.

2. HAJPAKOLÁS: 2 evőkanál ricinusolaj, 1 evőkanál lenmagolaj,  1 evőkanál arganolaj, 5 csepp teafaolaj-összekeverni, frissen mosott-szárított fejbőrbe bedörzsölni, bekötni, 2 óra után lemosni samponnal. Heti 1-2x ismételni.

3.CENTELLA ASIATICA- collagent pótol vissza/ Centella 4670,- Ft (porítható tabletta- egy adaghoz 3 tbl kell)/ szájon át is szedhető- bőrre is

AEGLE MARMELOS- indiai alma?

SZEZÁMMAGOLAJ- Szezámolajat (ez 100 ml-es. hidegen sajtolt) 795,- Ft az ára

NARANCSMAGOLAJ- 10 ml

SZANTÁLFAOLAJ – 10 ml 2215,- Ft,

VETIVERIA ZIZANOIDES – 10 ML Vetiver illóolaj 2100,- Ft,/bőrtápláló/

CIMBOPOGON NARDUS- CITRONELLA ILLÓOLAJ 910 Ft 10 ml/ kórokozók ellen, vérbőséget okoz/

CINNAMOMUM CAMPHORA- kámforolaj+ fahéjolaj 10-10 ml 860 Ft

 Egyforma mennyiségeket össze kell keverni, s heti 2-3x bedörzsölni a fejbőrbe

 Többségét az “Oktogon Biobolt”-ban lehet kapni (Oktogon tér 4.) ill. a

Szent István krt. 18. “Bio egészségbolt” – Ez valamivel olcsóbb árfekvésű, mint az Oktogon Bio.


BÖJTÖLÉS LEÍTÁSA

BÖJT- TUDNIVALÓK

Stressz: Bármilyen hatás, mely egyensúlytalanságot idéz elő a testben vagy a lélekben, ezzel alkalmazkodásra késztetve a szervezetet.  A fizikai testnek pl. stressz a helytelen étrend.

Stressz tünetei: Testi tünetek: álmatlanság, gyomorfekély, vastagbélgyulladás, asztma, fejfájás, remegés, hasmenés stb

Lelki tünetek:idegesség, szorongás, félelmek

Élelmiszerek hatása a lélekre:

Cukorfogyasztás: B vitamin hiány-hiperaktivitás, koncentráció zavar figyelemzavar, tanulási nehézségek

Hús- a leöléskor keletkező stesszanyagok miatt agresszió, szorongás, aggódás

Tojás, tejtermék fogyasztása: rothadáskor keletkező méreganyagok miatt koncentráció zavar, idegesség, kapkodás

Túl sok evés: elnehezülő gyomor, akaratgyengeség, gondolkodás lelassul, alkotókészség csökken.

Dohányzás: kapkodó légzés, tüdőkárosodás, folyamatos stresszállapot

Alkohol fogyasztása: bódító hatás, idegrendszer károsodik, zavaros érzékelés és gondolkodás

Kávé, fekete tea, csoki: idegrendszer károsodik,serkent és letompít- függőséget okoznak

¨ Délelőtt gyümölcs frissít

¨ Délben gabona táplál

¨ Este zöldség-tisztít

Víz: 1,5-2 l fogyasztása(vizelet átlátszó legyen)

Hiánya stresszállapotot hoz létre

Kerülendő: Élelmiszeradalékok, vegyszerek:légtisztítók, rovarírtók, mosogatószerek, mosószerek, mesterséges kozmetikumok, szappanok samponok, gyógyszerek, nehézfémek

Savképző ételek: Összes húsféle, hal, állati zsír, tojás, tej, keményített növényi zsiradék, finomított olaj, diófélék, hüvelyesek, hántolt gabonák, minden fehér liszttel, fehér cukorral készült étel, alkohol, kávé, kakaó, szénsavas italok, ecetes ételek, ecet.

Bázisképző ételek: Minden zöldségféle, zöld levek, gyökérféle, hagyma, krumpli, csicsóka, uborka, tök, káposzta, gesztenye, karobpor, füge, fűszernövények, hántolatlan gabonák, mazsola, zöldséglevek, gyümölcsök, gyümölcslevek(de ne keveredjenek más ételekkel), lúgos ásványvíz, sörélesztő,csírák, búzakorpa

BÖJT HATÁSA:

Hatása:egész emberre:testre, lélekre, szellemre

Önálló ember szabad akaratából fakadó döntése

Emésztési munka: összenergiafelhasználás 30%-a

Intenzíven pusztítja vírusokat, bacikat, gátolja növekedését, terjedését

Méregtelenít, salaktalanít

¨ Kiküszöböli a savas lerakódásokat

¨ Meghatványozza az életerőt

¨ Megnyugtatja a vegetatív idegrendszert

¨ Tehermentesíti az anyagcsere folyamatokat

¨ Gyulladáscsökkentő

¨ Csökken a szövetek sótartalma, felesleges Na kiürül, felesleges cukor, zsír és fehérje lebomlik

¨ Megszépíti a bőrt, fokozza a szövetek rugalmasságát

¨ Feltartóztatja az idő előtti öregedési folyamatokat

Böjt alatt fontos:

¨ Mozgás, légzőgyakorlatok

¨ Tisztulás 3 fő módon zajlik: széklet vizelet, izzadás, ezért hashajtás, beöntés, izzasztás, vízhajtó hatású gyógynövények ivása(nyírfa, aranyvesszőfű)

¨ Masszázs

¨ Vizes frottírtörülközővel átdörszölés, olajos bedörzsölés

¨ Hideg-meleg váltózuhany

¨ Meditáció, ima

Böjt vége: Legalább annyi ideig kell tartania, mint amennyi ideig a böjt tartott.

Reszelt gyümölcsök és zöldségek jönnek az elején, utána gabonafélék(pl pattogatott kukorica)

FAJTÁI

¨ Vízböjt(csak vízfogyasztás, forrásvíz)

¨ Teaböjt(víz és gyógynövénytea)

¨ Léböjt(víz, gyógynövénytea, gyümölcs és zöldséglé)

¨ 21-42 évig heti egy nap

¨ 42-63: heti 2 nap

¨ 63 felett: heti 3 nap ajánlott


ALKATOK, S HOZZÁ KAPCSOLÓDÓ TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSOK

(HATÁROZZA MEG ALKATÁT, S RÁJÖN, MIKET KELL ENNIE)

Alkatok

Azt, hogy kinek milyen dietetikai tanácsokat adjunk, 3 tényező szabja meg:

az alkata, mely alapvetően az emésztőrendszer működésétől függ, s élete során keveset változik

az adott évszak

a betegség típusa a 8 elv szerinti felosztásban

Az alkat az energia, a testnedvek és a testhőmérséklet kölcsönhatása, összjátéka következtében formálódik  ki. Ha túl sok az anyag/forma, és kevés a energia, testes alkatról beszélünk. Ha az energiához képest kevés az anyag, vékony alkatu lesz. Sok qi és magasabb testhőmérséklet esetén yang típusról, kevés qi és alacsony hőmérsékletnél yin típusról van szó. A qi termelése és szétosztása időben változik. Mindezek alapján 6 alkati típusba sorolhatók az emberek.

QI XU

édes-táplál/ hús, hüvelyes, gabona, gyökérzöldségek, magok, gyümölcsök-főzött, aszalt

marhahús-darálva, tojás

zab/legmelegebb/, köles, kukorica, szárított zöldfűszerek

sütőtök, édesburgonya, gesztenye

kömény/ római és édes is/, gyömbér, koriander, zöld kardamom/nyálka mozgató/

sütés, hosszú ideig főzés, aszalás

VÉRHIÁNY/ sok szellemi munka, számítógép/

húsleves/ tyúk-melegít, galamb, kacsa-yin tápláló/

májak/ borju, csirke/, magok, zöld színű zöldségek-májtáplálás

gabona/ búza-fa, de bulgur vagy couscous formájában/

virág, gyümölcsteák, vörösbor-melegít is

nem jó: tea, hagyma, izzasztó mozgás

YINHIÁNY

kacsa, vadhúsok, liba, fürjtojás, tejtermékek

búza, árpa, rizs, qinoa, qiamag

fekete színű: fekete szezámmag, mák, kaviár, tintahal, fafülgomba, azuki bab

 ne egyen: hagymafélék, bárány, garnélarák, melegítő-szárító-keserű dolgokat

JING HIÁNY

velős csontos leves, belsőségek, tőkehalmáj

apró magok: chiamag, amarant, szezámmag

YANG HIÁNY

édes- meleg jó+ kis csípős meleg, sütés-főzés

bárány-birka, vadhús, garnéla, lazac, pisztráng,

zab, hajdina, hagymafélék, chinoa, gyömbér/szárítva forrósít belül/

szegfűszeg, fahéj, zöldfűszerek, alkohol

ne egyen: nyers, fagyasztott ételt, nyári zöldséget, déli gyümölcsöt,

                   

Testes yang

Az ilyen alkatú ember nagydarab, izmos, csontos, erős, mozgékony, szinte betölti a teret. Piros arc, élénk mimika, erős hang, nagy érzelmi töltés, jókedv  jellemzi. Mindig melege van, légzése erőteljes. Ha felborul a szervezet egyensúlya, android tipusu obesitas, bőség tipusu fájdalmak/ hát, derék, gyomor/, bő verejtékezés alakulhat ki.

Kezelésénél hűteni, lassítani és levezetni kell mind az energiát, mind a testfolyadékokat.

Ezt szolgálja a nyers ételek fogyasztása, amelyek lassítják a qi működéseit és hűtenek. A savanyú és keserű ízű ételek az elvezetést segítik.

Javasolt:

Állati termék: tojás, tej, tengeri állatok, nyúlhús/vérhűtő/, csiga

Növényi:nyers dolgokat az étkezés elején egyen. Jó a spenót, spárga, karalábé, káposzta, padlizsán, sárgarépa, zöldséglevesek, rebarbara/ hideg qi-jü, méregtelenít/, gomba/lassít és hűt/. Keserű ízű gyógynövény: a gyermekláncfű, cikória, articsóka.

Magok: kerülje a kenyeret, süteményt! Jó a rizs, kukorica/vízhajtó/, köles, rozs ká

sának elkészítve, mert szabályozzák a középső melegítőt, szójacsíra/drainálja a nedvesség-hőséget/, tofu, zöldborsó, zöldbab, napraforgóolaj/tensiocsökkentő/.

Gyümölcsök: citrusfélék, alma-almaecet, körte, dinnye.

Gyógyteák: savanyított és keserű teák, menta, Verbena offic./vasfű/.

Formailag a zöld, kék, fehér színű ételek javasoltak.

Ne egyen sok húst, magot, erős ízű zöldségeket, cukrot, alkoholt, erős fűszereket!

Testes yin

Ezek az elhízott, hideg emberek, főleg nők. Gömbölyű arc, fakó fehér bőr, lelassult mimika és mozdulatok, halk hang, lassu légzés, fáradtság. Disharmónikus esetben a bőr hideg, verejtékes, zsírlerakódás a csípő, fenék, comb környékén, végtaggyengeség, fájdalom és oedema, sok nyál, orrfolyás, hasmenésre hajlamos, bő, gyakori vizelet, a szexuális késztetés lecsökkenése jellemzi. A fu szervek kitágulnak- lelassult perisztaltika, epepangás alakul ki.

Kezelési elv: aktivizálni és melegíteni kell a qi-t

Kerülje el a gáztermelő és hűtő ételeket/ nyers zöldség, gyümölcs/, a nehezen emészthető dolgokat/ hideg állati termékek, disznóhús/, cukrot, gyümölcsökből a hideg qi-jüeket.

Javasolt:

Növények: sárgarépa, zeller, káposzta, karalábé, burgonya-dinsztelni vagy sütni, bors, bazsalikom, köménymag.

Magok:köles, rizs, kukorica, szezámmag olaja, rizsecet/összehúz/.

Állati: tojás, ponty/ erősen fűszerezve/, szárnyasok- középső melegítőt erősítik, marha-a qi-t növeli, a nedvességet kiűzi, birka-a vesét és yangot erősíti.

Gyümölcsök: cseresznye, alma, sárgabarack, füge, dió, gesztenye, pisztácia, mogyoró, mandula.

Gyógynövények: ánizs-a hideget szétszórja, bazsalikom-a nedvességet szétszórja, édeskömény-a vese yangot növeli, édesgyökér-az emésztőcsatorna yangját növeli.

Ízek közül a savanyú összehúzó hatása és a csípős qi-keringést élénkítő hatása jó.

Forma: a piros és fekete színü ételek élénkítik az 5 elemtan szerinti  függőleges, tűz-víz tengelyt, így a központot erősítik.

Vékony yang

Ezek a vékony, izgága emberek. Bőrük száraz, arcuk piros, ajkuk vékony, leheletük bűzös, korán kopaszodnak, nyugtalanok, aggódók. Később, mikorra kimerül a yangjuk,  depressziósak lesznek. A qi-vér, tűz-folyadék egyensúly az előbbiek irányába billen el. Érzékszerveik, testnyílásaik szárazak/ szem, száj, orr, széklet/, vizeletük kevés, hajlamosak frigiditásra, korai magömlésre, körmük törik, bőrük száraz. A fu szervek gyulladára alakulhat ki / száj, gyomor-bél./, a zangokban anyaghiány van. Végtagjaik melegek, mozgékonyak, de erőtlenek.

Kezelési elv: melegítés nélkül táplálni, a Yangminget hűteni

Kerülni kell az erős fűszereket, aromákat, alkoholt, birka, marhahúst, meleget termelő gyümölcsöket.

Javasolt:

Növények: alga,

padlizsán, bambuszrügy, tök-kiűzi a hőséget

uborka-hűt, spenót-élénkíti a vért, saláta-frissít és nyugtat

burgonya-gyulladáscsökkentő, gomba

Magok: gabonák / kivéve a kukorica/

borsó-vízhajtó, szójamag, szójacsíra- detoxikál

szezám, napraforgó, mogyoró

Állati: méz-lép qi-t táplál, tehéntej-sajt, tojás, ponty, rák, szárnyasok, disznóhús, csiga, őz

Gyümölcsök: citrom, mandarin, alma, dinnye, graipfruit - frissít, és

nedvesít

füge -béltisztító, tüdőerősítő

körte- fu szervek hőségét kiűzi

.Gyógynövények: komló, fodormenta, origano, édesgyökér

Javasolt íz: édes és keserű. Az édes íz lassítja az ételek áthaladását az emésztőrendszerben, a keserű szétszórja a túltengő tüzet, és a vese qi-t erősíti.

Forma: sárga és fehér színü ételek, melyek a léppel és tüdővel harmonizálnak.

Vékony yin

Vékony, sápadt, gyenge, félénk, fázós, állandóan védekezik. Hangja gyenge, bőre vékony, fehér, látszanak benne a capillárisok, kevés hideg verejték, petyhüdt végtagok. Disharmonikus esetben száj-torok-fülgyulladás, kevés világos széklet, kevés vizelet, elégtelen szexualitás, amenorrhea, impotencia, fejletlen, gyenge belső szervek jellemzik.

Kezelési elv: táplálni, melegíteni, folyadékot bevinni

Kerülni kell a túl hideg ételeket, erős fűszereket, tejet, savanyú gyümölcsöket.

Javasolt:

Növények: mérsékelten erős aromák, amik meleget termelnek és étvágygerjesztők.

Foghagyma:gyomor-lép langyosító, yangot erősít

Zöldhagyma- átjárhatóvá teszi a yang útjait

Szegfűszeg-vesét táplál, koriander- emésztést segíti.

Burgonya, spenót, tök, káposzta, sárgarépa, póréhagyma-gyomor-lép erősítő

Sütőben sütött foghagymás padlizsán erősíti a bőrt, tágítja a középső melegítőt, erősíti a qi-t.

Kevés cukor.

Magok:

Főtt gabonamagvak.

Hüvelyesek, szezámmag, pisztácia

Gabonacukrok- qi és yang fokozó

Állati: tojás, sajtok- qi, vér és jing erősítő

Méz kis mennyiségben

Halak, rákok, kagyló/ osztriga!/, szárnyasok, marhahús és máj, disznó, bárány, szarvas- kis mennyiségben.

Gyümölcsök:

cseresznye, szőlő, lichi- qi fokozó

dió- vesét erősíti, jing-t szilárdítja, bélnedvesítő

őszibarack- bélnedvesítő, támogatja a mensest

főtt alma, körte- yint táplál

Gyógynövények: kapor, ánizs, bazsalikom, kamilla, édeskömény, édesgyökér. Fűszerként vagy teának.

Az édes íz lassítja az étel áthaladását az emésztőcsatornán, miközben harmonizálja az emésztést és felszívódást. A sós íz a Shaoyint erősíti, támogatja a qik áramlását befelé.

Forma: fekete és piros színű ételek.

Instabil yang

A keringés és emésztés lassulása miatt zsírok és folyadékok halmozódnak fel. Ehhez adódik a Shaoyang felfokozott tüze, aminek hatására nyálka keletkezik. Az ilyen alkatu ember mellkasi teltséget érez, feje fáj, aggódik, kedélyállapota hullámzó. A duzzadás és gázképződés az összes fu szervet érinti. Itt tehát több a qi mint a vér.

Külsőre sportoló típus, aki a nap első felében friss, délutánra elfárad, aluszékony lesz. Arca szines, fantáziája élénk, mozgékony, de szétszórt lehet, könnyen begurul. Borzongás és hőhullámok váltakoznak. Nyelve száraz, sárga. Könnyen leizzad. Végtagjai erősek, izmosak, de fáradékonyak. Testnyílásait a qi és vér nem táplálja egyenletesen, ezért szemkáprázás, fülzúgás, keserű, száraz száj, torokfájás gyakori. Emésztőnedvei és a perisztaltika változó- lelassulás, duzzadás, majd gyors görcsös mozgások jellemzők. Széklete szabálytalan, székrekedés és hasmenés váltakozik. Szexuális instabilitás, korai magömlés. A csont-izületi gyengeség miatt izületi fájdalmaktól szenved. Instabil elmeállapot, a fizikai és mentális összerendezettség hiánya figyelhető meg diszharmónikus esetben.

Kezelési elv: hűteni és szabályozni

Korlátozni a felfelé törő hőségtüneteket és az instabilitást, kiegyensúlyozó és hűtő ételek javasoltak, túlmeleg és túl fűszeres, ingerlő étel tilos!

Ne egyen erős fűszereket, csípős zöldségeket, erjesztett sajtokat, pulykát, birkát, barackot, csersznyét, diót, kávét, csokoládét, alkoholt.

Javasolt:

Növények:

zöldségleves, tök, burgonya, spárga, gomba, paradicsom, karalábé

spenót-élénkíti a vért, cékla- a hőséget és szelet kiűzi a nyakból,

káposzta-tisztítja a szemet, fület, uborka-a torok és mellkas hőségét csökkenti, saláta, sóska-tüzet csökkenti

cukornád:csökkenti a hőséget, lehozza a ni-t

Kevés cukor-lassítja a máj qi-t

Magok: stabilizálnak, nyugtatnak- kevés javasolt.

Búza, zab, bab, köles, kukorica,rizs, borsó,

mogyoró- lép erősítő, napraforgó-májat nyugtat

Állati:

tojás-yin és vértápláló

tej-vértápláló, hőség mérgeit neutralizálja

méz- csökkenti az izomfájdalmakat és a belső nyugtalanságot, tisztítja a látást

halak, rák, kagyló

kacsa, liba, galamb-yin fokozó

marhahús-központ és léperősítő

disznóhús-yin fokozó, nedvesít

Gyümölcs:

graipfruit: gázképződést csökkent, mandarin: cardiatájék qi-felhalmozódását szétszórja

citrom, füge, dinnye, alma, körte, szőlő

Gyógynövények: kapor, komló, fodormenta, oregano, édesgyökér, macskagyökér

Íz: keserű és sós. A tüzet és vizet, a felső és alsó melegítót ingerlik, a folyadékokat kiürítik, így a hőség szétterjed és kimegy.

Forma: zöld és fehér színü ételek

Instabil yin

Külsőre közepes alkatu, merev ember. Feszes, mimikaszegény arc, a tekintetnek különleges sugárzása van. Érzelmi élete különösen fejlett, de introvertált. Ellenálló, makacs, később lehet elzárkózó, sok negatív érzelem. Kevés hőt termel, így hideg-nyálka keletkezik. Hajlamos a vértárolásra, ezért a keringésbe, izmokba nem jut elegendő vér. Következményes hiánytünetek a szemben/ szemkáprázás/, székrekedés. Gátolt szexualitás. A bőr száraz, feszes. Diszharmónia esetén epepangás-gyulladás, szívtáji fájdalmak, görcskészség az izmokban, fu-kban, menseszavarok. Merev, nehezen cselekvő, tilalmakhoz ragaszkodó ember.

Kezelési elv:

Lassan, fokozatosan stimulálni és szabályozni.

Olyan táplálékok javasoltak, amik szabályoznak, qi és melegtermelők, de nem tüzesek!

Tilos:erős, csípős anyagok, bab, citrusfélék, dió, kávé, csokoládé, alkohol, ecet

Javasolt:

Zöldségek:

tök, uborka, spárga, sárgarépa, zeller, spenót, saláta, gomba, burgonya

padlizsán-kezeli a szél-hőség okozta nyálka-váladékot, vérző aranyeret

rizs, árpa, zab, búza,

napraforgómag-nyugtat, szédülést csökkenti, fehérfolyásra jó

Állati:

kis mennyiségben, hetente2-3-szor

tojás-yin és vérerősítő, nyugtalanságot csökkenti

tej, sajt, méz

halak, rákok, kagyló

minden hús- kevés

Gyümölcsök:

citrom, mandarin, füge, dinnye, őszibarack, alma, körte, szőlő, cseresznye

gesztenye- gyomrot táplálja, izmokban a szél típusú fájdalmat csökkenti, élénkíti a vért

Gyógynövények:

kapor, ánizs, bazsalikom, kamilla, komló, édeskömény, édesgyökér

Ízek: keserű, sós, édes.

Színek: piros, sárga, zöld.

Receptek

A lemúriai, magas bio-rezonanciás kenyérről-csodakenyér

Eredete: Ősi tudás felhasználásával az atlantiszi, de minimum az ókori egyiptomi időkből származó recept alapján jutott a birtokunkba. Bátran merem állítani, hogy gyógyító hatása van a hosszú távú fogyasztásának. Az új, energiadús ételeink alapját képezi majd.

Saját tapasztalatom a kenyér fogyasztásával kapcsolatban egy hónap után:

Rendkívül erős méregtelenítő hatás, energetizál és vitalizál egész napra, szebb, fényesebb bőr, hajhullás megszűnése, emésztés kiegyensúlyozása, rendkívül illatos, aromás, finom ízhatás, - 2 kg súlycsökkenés, vízháztartás normalizálása. Mivel semmilyen panaszunk nincs a családban, így nem tudok egyéb extrákról beszámolni, bár nekem már ez is rendkívüli!!! Érdemes kipróbálni! Ha kifejezetten méregtelenítésre szeretnéd használni, napi minimum 2 liter folyadékot is be kell vinni.

Recept 2 darab kb. 1 kg-os veknihez

Érdemes ekkora adagot elkészíteni, mert sokáig eláll. Különben is úgy a legízletesebb és a legaromásabb, ha egy-két napot érik. Úgysem marad belőle, mert a család és az ismerősök széthordják (tapasztalat!) De ha mégsem, akkor le is fagyaszthatod!

Hozzávalók:

-              1 kg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt,

-              500 gr étkezési búzacsíra (kávédarálóban megőrölve) - Vigyázat, itt nem a csíráztatott búzára gondolunk, hanem a kereskedelemben kapható lisztszerű termékre!

-              10 gr (kb. egy mogyorónyi) élesztő (nincs tévedés – minimális kell hozzá),

-              2 pohár élőflórás natúr joghurt (pl. DANONE Aktívia, vagy hasonló)

-              6dl, 40 Celsius fokos víz (kicsit melegebb a kézmelegnél)

-              3,5 teáskanál tengeri só,

-              9 evőkanál tökmagolaj, vagy lenmagolaj,

-              4 nagy marék hántolt, natúr napraforgómag,

-              2 marék hántolt tökmag,

-              2 db téglalap alakú sütőforma (11 cm széles X 30 cm hosszú X 8 cm magas).

-              A forma kibélelésére sütőzacskó (celofán)

Megjegyzés:

1.            A búzacsírát kiválthatod 500 gr fehér liszttel (BL 55) – de szerintem a kenyér elveszíti tőle az aromáját, és csökken a biorezonanciás energiaszintje is.

2.            Ha kenyérsütő géppel dolgozol, akkor a mennyiség 1/3-át vedd! A tapasztalatom azonban azt diktálja, hogy kell neki a minimum 4-5 óra kelés a fermentálódáshoz, a gép ugyanis túl gyorsan végez! Vannak ételek amikhez igenis illik követni a hagyományokat a megfelelő eredmény érdekében. (25 éves háziasszonyi tapasztalat)

3. Állítólag pörköltszaft tunkolására nem alkalmas -szendvicsekhez, köztes étkezésekhez, reggelihez azonban a legkitűnőbb.

Elkészítés lépésekben:

3.            Őröld meg a búzacsírát és vegyítsd össze a tönkölyliszttel.

4.            Melegíts 6 dl vizet kb 40 Celsius fokosra és olvaszd fel benne a kb mogyorónyi élesztőt.

5.            A lisztkeverékből tégy az élesztős vízbe annyit, hogy tejfölsűrűségű kovászt kapj.

6.            Tedd a kovászt langyos helyre és kb fél órát hagyd kelni.

7.            Ha felfutott, add az egészet a lisztkeverékhez a többi hozzávalóval együtt. Ízlés szerint, fél marék olajos magkeveréket hagyj meg a kenyér megszórásához.

8.            Gyúrd össze, amíg el nem válik az edény falától. Elég masszív, sötét színű tésztát kapsz, keményebbet az átlagos kelt kenyértésztánál. Ne ijedj meg, csak gyúrd össze.

9.            Lisztezd be a tetejét és konyharuhával letakarva hagyd kelni 2 teljes órán keresztül.

10.          2 óra elteltével deszkán vágd két egyenlő darabra, gyúrd át őket, formálj akkora hengereket, hogy a sütőfóliával kibélelt formába férjen.

11.          Tipp: egy kevés tengeri sót olvassz fel egy dl vízben, és kend meg a kenyereket. Szórd rá az olajos magkeveréket.

12.          Konyharuhával letakarva, langyos helyen további 2,5 – 3 órát keleszd.

13.          Sütés előtt megint érdemes a kenyereket sós vízzel átkenni.

14.          Melegítsd fel a sütőt 180 Celsius fokra úgy, hogy a sütő aljára elhelyezel egy kislábas vizet a pára kedvéért.

15.          Süsd a kenyereket aranybarnára kb 50 perc – 1 óra alatt.

Fogyaszd egészséggel! Ez az étek maga az élet! Ha teheted add tovább minél több embernek!

Végül álljon itt néhány példa, amely megmutatja, hogy hogyan lehet összeállítani egy-egy betegségnek megfelelő ételt, amely egyszerre táplál és gyógyít. /A leírások csak példaként szolgálnak, a teljesség igénye nélkül./

Megfázás: gyömbérgyökeret kis darabokra vágunk és 10 percig főzzük, majd ugyanannyi barna cukrot adunk hozzá. Forrón megisszuk, majd betakarózunk. Megizzaszt.

Száraz köhögés/ yin hiány/: 25 dkg sárgabarackmagot 1 órán át főzzük. Hozzáadunk 25 dkg diót és együtt főzzük. Majd 50 dkg mézzel felforraljuk. Minden nap egy evőkanállal eszünk. Általános gyengeségre is jó.

Hypertonia: egy zellert darabokra vágunk és kipréseljük a levét. Cukrot és vizet adunk hozzá és megisszuk.

A méznek, mézes foghagyma-főzetnek is ilyen hatása van.

Székrekedés: hagyma levét összekeverjük ugyanannyi szezámolajjal. Naponta 3-szor egy kiskanállal lenyelünk.

Vagy: kesudiót és szezámmagot együtt megsütünk, és összekeverjük mézzel. Esténként egy kiskanállal elszopogatunk belőle.

Impotencia: metélőhagymát és diót együtt megsütünk olajban, kicsit csípősre fűszerezzük és köretként tálaljuk.

Megsütünk egy kacsát/hímneműt/, majd gombát és hagymát párolunk, fűszerezzük gyömbérrel, borssal.

Gyakori orrvérzés: Fehérrrépa levét kipréseljük. Cukorrak ízesítjük, s naponta 3-szor 50 ml-t megiszunk belőle.

Elhízás:25 dkg zellert forrásban levő vízbe teszünk, és 5 percig főzzük. Lehűtjük, kis olajat teszünk hozzá, só, chili- 2-3 hónapon át naponta egy kistányérnyit eszünk belőle.

Barnarizst, kukoricalisztet és árpát összefőzünk, összekeverjük zöldségelle és melegítő/ vagy aki bírja, forró/ fűszerekkel. 3 hónapig tartson a kúra.

Betöltés...