A betegségek keletkezésében fontos tényező a helytelen táplálkozás és életmód. Biológiai óránk szerint kellene enni, aludni, mozogni.
A betegségek keletkezésében fontos tényező a helytelen táplálkozás és életmód. Biológiai óránk szerint kellene enni, aludni, mozogni. Alkatunk megszabja, milyen ételek jók nekünk, és milyenek ártanak. Ezt a képet a betegség módosítja. Az sem mindegy, hogy mozgunk-e, s ha igen, milyen fajta mozgást végzünk. Mennyire vagyunk telítve méreganyagokkal, és melyik szervünk. Mindezekről szó esik a kezelések közben és után. Adok étrendi leírást, elmagyarázom a megfelelő méregtelenítést. A rendelőben dolgozik akupresszőr-gyógytornász és jógaoktató, ők segítenek a megfelelő mozgásgyakorlatok elsajátításában.
TARTALOMJEGYZÉK:
MIT KELL TUDNI A FOGYÓKÚRÁRÓL?
A fogyókúra célja a testsúly csökkentése. Általában munka mellett szeretnénk fogyni, ami sok időt és energiát, odafigyelést igényel!
Az alap a megfelelő diéta. A cél, hogy minél kevesebb kalória jusson a szervezetünkbe.
A 3 fő energiaforrásunk közül/ szénhidrátok, fehérjék, zsírok- a 4. az alkohol/ csupán a szénhidrátokat tudjuk annyira megszorítani, hogy szervezetünk ne károsodjon. A szénhidrátok lecsökkentésével a zsírok fogyasztása is csökken- próbáljunk zsírt enni kenyér nélkül. Ettől még nem indul el a zsírtartalékok elégetése, mert a májban tárolt szénhidrátok kis ideig pótolják a hiányzó bevitelt. A testünk 36C fokon tartása és a vércukorszint állandóságának megőrzése mellett egy idő után megindul a zsírégetés. A zsírbontás során felszabaduló anyagcseretermékek már önmagukban is csökkentik az étvágyat.
A fogyókúra első 2 hete a legnehezebb, mert alapjaiban kell megváltoztatni evési szokásainkat és életmódunkat. Hogyan?
Térjünk vissza a hagyományos étkezéshez-reggeli, ebéd, vacsora.
Reggeli: májunk éjjel 23-3 óra között méregtelenít, és kiválasztja az epét, amit a reggelivel ki kell üríteni, mert ez indítja be a perisztaltikát és az emésztőnedvek kiürülését. Az epe ingere a tojás, olaj, zsír. Együnk tojást, tejfölt, vajat, sajtot, juhtúrót, olajos halat, de szalonnát, kolbászt is lehet, nyáron salátát leöntve olajjal-citrommal, savanyú káposztát. Nem szabad enni kenyeret, zsemlyét, müzlit, zab és kukoricapelyhet! ! Inni kávét, teát, nem szabad édes gyümölcslevet, cukrot!
Ebéd: lassan, nyugodtan, ebédidőben együnk. Az elfogyasztott étel az eddigi mennyiség fele legyen. Köretek- párolt zöldség fűszeresen, kevés rizs. Nem szabad a magas szénhidrát tartalom miatt: tészta, burgonya, bab, borsó, lencse, édesség. A kukorica, sárgarépa is tartalmaz szénhidrátot. Legjobb zöldségek a káposztafélék / káposzta, karfiol, brokkoli, karalábé / epehajtó hatásuk miatt, és az alacsony kalóriájú zöldségek- spenót, sóska, uborka, cukkini, tök, spárga, retek, paprika, paradicsom, hagymafélék, édeskömény. A savanyúság jó kiegészítő. Nagyon jók a zöldséglevesek fűszerezve-levestészta nélkül. Az emésztést-égetést segíti a köménymag, koriander, gyömbér, a keleti fűszerek, csípős fűszerek-aki bírja. A húsfogyasztást nem kell korlátozni, de egyes emberek csak zöldségekkel jobban tudnak fogyni. Lehet pörkölt is, de zöldséggel keverve/ székelykáposzta/.
Vacsora: kimarad!!! Evés helyett mozogni kell. A mozgás/ futás, gyaloglás- combizmok használata/ megemeli az alapanyagcserét- az égetést, így az a mozgás abbahagyása után még órákig égeti a zsírpárnákat. Esetleg a mozgás után kis vacsora pótlás lehet/ chia mag, kefír, reteksaláta, kevés sült hús vagy sült zöldség.
A NASSOLÁS TILOS! A fogyókúra első 2 hetében írjunk minden falatot, amit megeszünk- s kiderül a mennyiség…Az étkezések között elfogyasztott pisztácia, mogyoró, mandula nagyon sok kalóriát tartalmaz, s nem ellenőrizhető a mennyisége. Önfegyelem!
A gyümölcsök nagyobb része tele van cukorral!/ szőlő, banán, barack, dinnye, szilva, narancs/. A legjobb az alma, melynek béltisztító hatása is van . Fogyasztható a földieper, ribizli, cseresznye, kivi. A 100%-s gyümölcslevek koncentráltan tartalmaznak cukrot!!!
Viszont a zöldséglevek hasznosak-főleg frissen elkészítve/ cékla, sárgarépa, spenót/.
A diétát méregtelenítésnek kell kiegészíteni. Ezeket illetve a homeopátiás szereket orvosi tanács alapján kell használni.
Béltisztítás : alga, perui kovaföld, korpa, lenmag, beöntés
Vese tisztítás: tea, 6 hetes kúra/Hulda Clark/
Máj tisztítás: Phönix phönohepan, epehajtó teák
lassú táplálás és epehajtás/ Máriatövis és Raphachol/
kávé beöntések vagy keserűsós tisztítás
Phönix méregtelenítő kúra/ Phönix solidago-vese, phönohepan-máj, lymphophön-nyirok, antitox-ált. méregtelenítés, ezeket együtt kell szedni 3 napos váltásban/
Végül gondolkozzon el, mit élt át, ami a hízáshoz vezetett.
Ime néhány lelki ok:
csecsemő-kisgyerek korban: szeretethiány- hasban üresség, tele kell tenni
csecsemőkorban észre nem vett éhezés- megmarad a félelem, hogy éhezni fog
kisgyerekkorból induló félelem-szorongás-gyomorgörcs-égés, amit evéssel old
elfojtott harag- nem engedi ürülni az epét
túl nagy feladatot kap, teljesítmény kényszer/ férfi!/- testileg is nagynak kell lenni
Bármilyen hideg és meleg étel utólagos ízesítésére jó:
Összetétel: kurkuma, mustármag összetörve, majoranna, bazsalikom, kömény, koriandermag összetörve, lestyán, paprika, feketebors, szárított zöldségkeverék. Segíti az emésztést és a székletürítést.
TÁPLÁLKOZÁS-alapelvek
Alapjai:
rizs-hűt, kivezet, zöld tea-hűt
meleg-Húsok, Halak, Tejtermékek, Olajos magvak, Zöldségek,
Déli gyümölcsök-hideg
meleg-Kolbász, Tenger gyümölcsei, Tojás, GABONÁK, Hüvelyesek,
Gyümölcsök, Leveles saláták-hideg
hideg alapanyagok: a legtöbb európai gyógynövény pl. gyermekláncfű, cickafark, aranyvessző
déli gyümölcsök (banán, kivi, citrusfélék)
salátafélék: cikória, endívia, jégsaláta, fejes saláta, algák (pl. wakame, kombu) miszó, paradicsom (a szezonon kívüli, üvegházi különösen)
görögdinnye, jégkrém, fagyi, ásványvíz
eljárás: sok víz-főzés, párolás, gőzölés, zöld fűszerek/ mélyhűtés ne/
forrósít: csípős fűszerek (chili, borsfélék, piros paprika, curry, fahéj, szárított gyömbér, csillagánizs, szegfűszeg, görögszéna)
melegítő fűszerek: friss gyömbér, kömény, koriander, boróka, rozmaring, kakukkfű, szegfűbors
fokhagyma, grillezett húsok, bárányhús, kecskehús, garnélarák
tömény alkoholok
eljárás: sütés, hosszú főzés, fűszerek
semleges: főzés, wok, sütőpapír
ÍZEK:
savanyú: túlzott izzadás, vizelettartási gondok
keserű:Nyugtat (alvászavar, idegesség), emésztés támogatása
(zsíremésztés, epeműködés serkentése)Nyálkaproblémák (elhízás)
édes: erősít, táplál, harmonizál, nedvesít, lassít, nyugtat, ellazít
csípős:szétszór, melegít, feloldja a blokádokat, eloszlat, izzaszt/ megfázás, hideg
sós:felpuhít, kivezet, táplálja a testnedveket Hurutoldó (pl. miszóleves), ciszta
A KÖZÉP DIÉTÁJA
MELEG, FŐTT ÉTEL, ÉDESKÉS
gyerek, idős, nehéz élethelyzet, várandós, pangások-máj
alapelvek: természetes, főzés, föld elemű táplálékok
Fűszerezés: aromás fűszerek (zöld kardamom, édesköménymag)
• szárított és friss zöldfűszerek (zsálya, bazsalikom, oregánó)
• kevés friss gyömbér
Elkészítési módok:
Hús: darált hús, raguleves, római tálban sült, sütőzacskóban sült
• Gabona: szárazon megpirított (granola)
• Zöldség: sütőben sült, wokos, főtt, leves
• Gyümölcs: kompót, sütőben sült
Ami nem táplálja a közepet, ne együk:
• kenyér, tészta, sütemény, édességek, lisztből készült dolgok
• tejtermékek (kivéve: parmezán jellegű kemény sajt)
• túl sok gyümölcs, nyers dolgok pl. saláta, müzli
• bő olajban sültek, tejtermékek
föld elem-táplálja a közepet:: hús/marha, borju/, gabona/köles, árpa, kukorica/
gyökérzöldség, káposztafélék, burgonya
alma/gyomor/, körte/tüdő/, olajos magok-1-2 kanál
bab, lencse, árpa, hal-víz elem, kiválasztást fokoz
édeskömény, sütőtök, ánizs
tojás, tyúk-melegít, barna rizs kivezet
búza/couscous, bulgur, tönköly/, zab-védő qi
víz-melegen-méregtelenít, nyálkát kivezet
roibos, oolong és puerh tea- KM táplál, de a fekete tea és a kávé a máj vérét sérti
QI-YG ERŐSÍTÉS=energetizálás-melegítés
Semleges és meleg hatású, föld elemre ható ételek, melyek édes jellegűek.
Rendszeres étkezés, legalább napi 1x meleg étel
Köles, kukorica, zab, rizs, amaránt
Sárgarépa, káposztafélék, édeskömény, burgonya, borsó, sütőtök, szója bab, átlátszóra sütött hagyma, spenót
Marha, kacsa, liba, bárány, kecske, szarvas, hal, hering, süllő, ponty, makréla, szardínia
Édes alma, datolya, füge, vörös szőlő, papaya, sárgabarack, őszibarack, cseresznye, szilva, mazsola
Must, köménytea, likőrök(pl ánizslikőr) evés előtt vagy után, fahéjas tea(jogi tea
Fűszerek: ánizs, csillagánizs, cayenne bors, kömény, gyömbér, cardamom, vanília, fahéj, koriander, oregano, rozmaring, kakukkfű
Édesítőszerek: juharszirup, maláta, méz, marcipán, mazsola, melasz, nyers nádcukor
Magok: dió, szezám, mogyoró, földimogyoró, pisztácia
MÁJ-EPE TÁPLÁLKOZÁSTANA ÉS GYÓGYNÖVÉNYEI
Máj qi pangás:
Kerüljük el:Alkohol, kávé, ételszínezők, tartósítószerek, erősen fűszerezett
ételek, cukor, drogok
Ajánlott: (amelyek a májra nyugtatóan hatnak)Szilva ,Retek, zeller, barna alga,
kínai metélőhagyma, fekete szezámmag, Rák, Ecet
Gyömbér, fokhagyma, bors(csak kis mennyiségben, különben
károsítják a májat), majoranna, Karalábé, retek, póréhagyma
Alkohol, koriander, chili
Felszálló máj yang: fejfájás, magas vérnyomás, migrén, szédülés kötőhártyagyulladás, zöldhályog, Meniere betegség, fülzúgás
Javasolt:Nyers ételek, savanyú-, keserű-hideg ételek
Máj tűz: vörös arc és szem, ingerlékeny, szédül
Javasolt: Banán, rhebarbara, görögdinnye,citrom,déli gyümölcsök
Uborka, mogyoró, spenót, paradicsom, zeller
Mate tea, búzasör,vermut, Joghurt, Só, gyermekláncfű gyökere
Általánosságban húst és sófogyasztást csökkenteni kell, hetekig vegetáriánus koszt javasolt. Alkoholt, cukrot, kávét kerüljük. Túlzottan meleg ételeket kerüljük.
Máj yin hiány: májzsugor, cirrhosis
Kerüljük el: dohányzás, alkohol, vörös bor, kávé, keserű-fanyar-csípős fűszerek
Ajánlott: természetes ételek, hideg-hűvös jellegűek
Uborka, savanyúkáposzta, zellergyökér, spenót, paradicsom
Tönköly, búza, árpa, savanyított tejtermékek, tofu, Nyúl, disznóhús
Citrom, szilva, faeper, barna alga, olíva olaj
Máj vérhiány: száraz szem, fejfájás, menseszavarok
Javasolt: Édes és savanyú ízek szobahőmérsékleten, vagy kissé melegebb
Szívbetegségek- táplálkozás és gyógynövények
JAVASOLT TÁPLÁLÉKOK:
TŰZTÜNETEK: Piros arc, szomjúság, szapora szívverés, szédülés, mellkasi fájdalom, vagy szúró érzés, féktelen nevetés, hisztéria, túl sok beszéd, belső nyugtalanság, nyughatatlanság, alvászavarok, főleg éjfélkor, forró kéz-láb, éjjeli verejtékezés:
Cikóriasaláta, endíviasaláta, csicsóka, amaránt, rozs,zab, búza
Grapefruit, birsalma, olajbogyó
Keserű barna sör, pilseni sör, zöld tea
GYENGE SZÍV: Hideg agy üresség tünetei, erős szívdobogás, légszomj
Száraz, sápadt arc, sok és világos vizelet, végtagok hidegek, ödémásak
Hideg verejték, nyugtalanság, feledékenység, rémálmok
forró-melegítő ételek kellenek: Hajdina, kelbimbó, bodza,sárgabarack
Bazsalikom, kurkuma, sárga gyömbér, fűszerpaprika, kakukkfű, kakaó, borókabogyó
Ürü, bárány, juh, kecskehús, grillezett húsok, Juh és kecskesajt és tej
Forralt bor, konyak, vörösbor, bab és gabonakávé, csalántea, zöld tea, keserű csokoládé
Semleges hatású ételek: -galambbegysaláta, fejes saláta, zellergumó, pirospaprika, cékla, mák, fekete tea, vörös áfonya
Szív erősítő táplálékok:
Párolt rozs/ szezámmag enyhén átpirítva+hagyma, víz, só, petrezselyem, citrom, 30 percig főzve/
Hajdinakása vörös áfonyával: a hajdinát, 15 percig megpörköljük, +vaj, bors
felöntjük zöldségalaplével, almaecet, majd 25 percig puhára főzzük, + vörösáfonya és manduladarabkák
Bárányragu vörösborban: vaj, fokhagyma, só, citrom
az apróra vágott bárányhúst porhanyósra sütjük, majd szezámmag, curry, vörösbor, tejszín
Galambbegy vagy madársaláta: olaj, bors, só, citrom, csipetnyi kakaó, csalán
VESE ERŐSÍTŐ ÉTELEK
VESE YIN-JING ERŐSÍTŐ ÉTELEK
QI PANGÁS
oldja- édesség, alkohol, mozgás
virágtea- narancs, rózsa, körömvirág
aroma terápia
rossz- alkohol, csoki, bő olajban… chips, capuccino, sós mogyoró
jó- édes, csírák, kicsit csípős, friss zöldfűszerek, retek, karalábé, zsázsa
kímélő eljárások: főzés, párolás, wok /leves, kompót/
YANG TÖBBLET
rossz- alkohol, csípős… sertés, hagymafélék, chips, mogyoró
jó- keserű saláta, csírák, gomba, karfiol, brokkoli, zeller, rizs
/ a gomba kivezeti a nyálkát/
NEDVES HIDEG
rossz- kenyérfélék, savanyított tejtermékek, gyümölcs, édesség-fagyi!
nyers saláta, sör, ásványvíz, zöld tea!
jó- marha, csirke, bárány, vadhús / a közepet melegíti/
hajdina, zabpehely, köles, árpa + gyömbér, kardamom
sárga zöldségek, gomba, hüvelyesek, hal/ nedvesít és kivezet/
zöld fűszerek, kömények
NEDVES-MELEG
ne- alkohol, csípős… sertés, hagymafélék, chips, sajtok
jó- kivezetés-kiválasztás fokozása
rizs, köles, zöld levelek/rukkola, cikória, spenót, sóska…/
csírák, spárga, gomba, zeller, hüvelyesek, gyermekláncfű,
zöldséglé-kúra/ tavaszi tisztító kúra/, friss zsurló leve
EMÉSZTŐRENDSZER/LÉP ERŐSÍTŐ ÉTELEK
Semleges és meleg hatású, föld elemre ható ételek, melyek édes jellegűek.
Rendszeres étkezés, legalább napi 1x meleg étel
Köles, kukorica, zab, rizs, amaránt
Sárgarépa, káposztafélék, édeskömény, burgonya, borsó, sütőtök, szója bab, átlátszóra sütött hagyma, spenót
Marha, kacsa, liba, bárány, kecske, szarvas, hal, hering, süllő, ponty, makréla, szardínia
Édes alma, datolya, füge, vörös szőlő, papaya, sárgabarack, őszibarack, cseresznye, szilva, mazsola
Must, köménytea, likőrök(pl ánizslikőr) evés előtt vagy után, fahéjas tea(jogi tea
Fűszerek: ánizs, csillagánizs, cayenne bors, kömény, gyömbér, cardamom, vanília, fahéj, koriander, oregano, rozmaring, kakukkfű
Édesítőszerek: juharszirup, maláta, méz, marcipán, mazsola, melasz, nyers nádcukor
Magok: dió, szezám, mogyoró, földimogyoró, pisztácia
KERÜLJÜK:
Hideg jellegűeket, mint pl. nyers ételek, citrusfélék, saláták. Túlságosan hűtenek, qit és yangot merítik. Ugyanakkor hűtőből kivett ételek is hűtenek!(túl sok yin!) Kerüljük a microhullámú sütőben való melegítést!
Tejtermékek-energetikailag hűtenek és nyálka felhalmozódáshoz vezetnek
Túl édes, nehéz, fűszeres, zsíros ételek lemerítik a lépet és nedvesség-nyálkát okoznak
Gyümölcsök: ananász, narancs, banán, kivi, görögdinnye, citrom
Zöldségek: uborka, saláták-főleg hideg időszakban kerüljük-, paradicsom
Italok: hideg, jeges italok, túl sok ásványvíz, energetikailag hideg hatású gyümölcslevek(pl narancslé), fekete tea, zöld tea, búzasör
Tejtermékek: túró, sajt, krémsajt, tej, kefir, joghurt
GYOMOR
GYOMOR QI XU
Ne egyen: Csípős, forró étel és italok, mert a gyomrot nagyon kiszárítják
Sok: Pl:chili, szárított gyömbér, curry, bors, csípős paprika, fokhagyma, torma, kerti kakukkfű, rozmaring, boróka, mustármag, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, ánizs
Grillezett, sütött, füstölt, olajban sütött dolgok
Bárány, kecske
Póré, újhagyma, nyershagyma
Alkohol, Kávé, fűszeres teák, Jégbehűtött italok, ételek
Nyers zöldség, gyümölcs, Déli gyümölcs
Hideg sör, limonáde, sok gyümölcslé, hideg víz
Sok édesség
Mit együnk: Könnyen emészthető, melegítő, semleges ételeket
Főtt szemes gabonák, pl tönkölybúzadara, árpa, zabkása, rizs, quinoa, kuszkusz
Sárgarépa, krumpli, édesburgonya, sütőtök
Édeskömény, zeller, paszternák, póré, kápasztafélék-emésztést segítő fűszerekkel
Marha, kapirgálós csirke, vadak, bárány, kecske
Makréla, pisztráng, tonhal
Szilva, sárgabarack, őszibarack, cseresznye, alma, körte-kompótként
EGYÜTTES LÉP-GYOMOR ERŐSÍTÉSRE
Csonthéjasok
Shiitake gomba
Kevés: Friss zöldfűszerek, friss gyömbér, fahéj, vanília, szegfűszeg, ánizs, szerecsendió, köménymag, kardamom, oregano, rozmaring, kakukkfű, majoranna, bors, paprika
Szárított gyümölcsök
Famogyoró, mandula, dió, napraforgómag, tökmag
Hidegen sajtolt olajak, vaj-főleg ghi,
Édesgyökértea, laza édesköménytea
GYOMOR YIN HIÁNY
Ne együnk: Forró dolgok, szárító ételek, amik a yint gyengítik
Grillezett, füstölt, olajban sütött ételek
Melegítő fűszerek
Póré, újhagyma, nyers hagyma, Nagy savtartalmú gyümölcsök,
Bárány, kecske, Kolbász, sonka, szalámi, Nagyon zsíros, nehéz ételek
Ecet
Alkohol, dohány, Kávé, gabonakávé, fűszeres teák, Jéghideg étel italok
Mit együnk: Könnyen emészthető, gyomrot hűtő, nedvesítő ételeket
Puliszka, árpa, búza, tönköly, amarant, quinqua, zab, rozs
Spenót, sárgarépa, krumpli, édesburgonya, cukkini, padlizsán, zeller, paradicsom, uborka, brokkoli,
Shiitake, gombák, Csírák, Körte és almakompót, Szilva
Tej és savanyított tejtermékek kis mennyiségben
Sovány hal, marha, nyúl, pulyka
Menta, mályvatea, homoktövisital, édesgyökér, sárgarépalé
GYOMOR TŰZ- GYÓGYNÖVÉNYEI
A TÁPLÁLKOZÁS ALAPJAI GYEREKEKNÉL -- GYEREK ALKATOK
0-3 HÓNAPOS: anyának yin+hőkezelés: körte kompót,
zöldség vagy erőleves
0-3 ÉVES: nyálkásodásra/gyulladás/ hajlamos
ne: savanyú, mézes…gyümölcs…tejtermék, lisztes …édesség
zöld saláták, UH tej
jó: gabonák pirítva, édeskés zöldségek, lencse, hús, tojás
kömény, koriander, kardamom, gyömbér
zöld fűszerek
3-18 éves : növekedés- víz elem kell/ Vese yin-jing/--
táplálja a máj vérét. A FA-TŰZ instabil.
Jing táplálás : gabona, olajos mag, fekete hüvelyesek
sok fehérje, zsír, káposztafélék, tojás,
tej- sajt/ kecske, juh/
yin táplálás: fehérje, hal, tofu, gomba, bab
yang táplálás: húsok, tojás, kemény sajt
a tehéntej- édes, föld elemű, qi-yin-vér-tápláló
a szójatej- édes, hűt, vese yint, gyomrot és folyadékokat táplál,
vízhajtó
ALKATOK
Gyerekeknél a vese, emésztőrendszer és tüdő anyaga még gyenge, csak a működése felfokozott/ fa-tűz yang állapotban van/, s a képzelőerő aktív. A közepet-az emésztőrendszert/ föld elemet/ kell erősíteni, valamint a tüdőt.
Tevékenység- természetben lenni vele, földdel játék, állatokkal
foglalkozni, sport
YIN HIÁNYOS ALKAT
vékony, sápadt, gyenge, válogatós, lassú fejlődés, fog betegségek, tanulási nehézségek
Fontos a főtt étel!! jing étel
édeskés: magok, gabona, hüvelyesek-minél apróbb, fekete/ amarant,
qinoa, rizs, köles/
lencse, csicseriborsó, dió, gesztenye-kevés, avokado
anyatej, kecsketej-sajt, tojás, csontvelő, csirke, máj,
tőkehalmáj
erőleves: csontvelő, csont, zöldségek, marhahús /kevesebb hús, sok
zöldség/. Babérlevél, almaecet, szegfűszeg / ásványi anyag
kioldás/ . 5 óra főzés
YIN HIÁNY+ ÜRES MELEG
Nyugtalan, pörög-gyorsan kifárad, szétszórt, éjjel melege van, fogíny gyulladás, fogcskorgatás, nagy lázak-lázgörcs
ekcema, allergia, asthma
tevékenység- sok mozgás, de délután és este lenyugodjon, TV-t ne nézzen
kerülni: csípős meleg ételt
kacsa erőleves: kacsa aprólék, sárgarépa, kínai kel/ föld erősítő/,
szárzeller, paradicsom/gyulladás csökkentő-fa/,
padlizsán/föld/, alga/víz/, narancshéj/fém/, gojibogyó
YANG HIÁNYOS ALKAT
Vese, emésztőrendszer és tüdő működését kell erősíteni.
Lusta, lassú, fáradt, sápadt, gyulladások láz nélkül, megfázások, hasmenés, gyomorrontás, allergia, enuresis, lassabb fejlődés.
kerülni: hűtő, nyálkásító: déligyümölcsök, savanyú, uborka, paprika,
paradicsom, fagyi, gyümölcslé, sok édesség
jó: hidegben mozgás, meleg étel
fahéjas diós zabkása: vízben főtt zabkása, dió, fahéj, szegfűszeg,
reszelt alma- melegen!
NEDVES-HIDEG ALKAT
Az emésztőrendszer gyenge.
Sápadt, hörcsögarcú, lassú, sokat alszik, sok a nyála, köhög-köpete van, hízik, hirtelen haragok, laza széklet.
kerülni: édesség, tejtermék, gyümölcsjoghurt, üdítők, túró, lekvár,
zsemle
jó: gabona pirítva-majd főzve, aromás fűszerek, zöld fűszerek,
kardamom, kakukkfű, gyömbér, rozmaring
hüvelyesek, halak, gomba- kiválasztást segíti
édeskömény-tea
csirke erőleves: 1,5 kg csirkehús, sárgarépa, zeller, vöröshagyma,
borókabogyó, gyömbér. 3-4 óra főzés.
KÉSŐBB AZ ALKATOK MEGY TOVÁBB
1. Főtt zöldségek-legyen benne paradicsom is- összeturmixolva, beletenni 2 evőkanál méz, 2 evőkanál gyömbér és 2 evőkanál amla/ indiai egres-C vitamin forrás/- összekeverni/hűtő, minden este 1 púpos kiskanállal enni belőle. MEGÁLÍTJA A HULLÁST ÉS ERŐSÍTI A HAJAT.
2. HAJPAKOLÁS: 2 evőkanál ricinusolaj, 1 evőkanál lenmagolaj, 1 evőkanál arganolaj, 5 csepp teafaolaj-összekeverni, frissen mosott-szárított fejbőrbe bedörzsölni, bekötni, 2 óra után lemosni samponnal. Heti 1-2x ismételni.
3.CENTELLA ASIATICA- collagent pótol vissza/ Centella 4670,- Ft (porítható tabletta- egy adaghoz 3 tbl kell)/ szájon át is szedhető- bőrre is
AEGLE MARMELOS- indiai alma?
SZEZÁMMAGOLAJ- Szezámolajat (ez 100 ml-es. hidegen sajtolt) 795,- Ft az ára
NARANCSMAGOLAJ- 10 ml
SZANTÁLFAOLAJ – 10 ml 2215,- Ft,
VETIVERIA ZIZANOIDES – 10 ML Vetiver illóolaj 2100,- Ft,/bőrtápláló/
CIMBOPOGON NARDUS- CITRONELLA ILLÓOLAJ 910 Ft 10 ml/ kórokozók ellen, vérbőséget okoz/
CINNAMOMUM CAMPHORA- kámforolaj+ fahéjolaj 10-10 ml 860 Ft
Egyforma mennyiségeket össze kell keverni, s heti 2-3x bedörzsölni a fejbőrbe
Többségét az “Oktogon Biobolt”-ban lehet kapni (Oktogon tér 4.) ill. a
Szent István krt. 18. “Bio egészségbolt” – Ez valamivel olcsóbb árfekvésű, mint az Oktogon Bio.
BÖJT- TUDNIVALÓK
Stressz: Bármilyen hatás, mely egyensúlytalanságot idéz elő a testben vagy a lélekben, ezzel alkalmazkodásra késztetve a szervezetet. A fizikai testnek pl. stressz a helytelen étrend.
Stressz tünetei: Testi tünetek: álmatlanság, gyomorfekély, vastagbélgyulladás, asztma, fejfájás, remegés, hasmenés stb
Lelki tünetek:idegesség, szorongás, félelmek
Élelmiszerek hatása a lélekre:
Cukorfogyasztás: B vitamin hiány-hiperaktivitás, koncentráció zavar figyelemzavar, tanulási nehézségek
Hús- a leöléskor keletkező stesszanyagok miatt agresszió, szorongás, aggódás
Tojás, tejtermék fogyasztása: rothadáskor keletkező méreganyagok miatt koncentráció zavar, idegesség, kapkodás
Túl sok evés: elnehezülő gyomor, akaratgyengeség, gondolkodás lelassul, alkotókészség csökken.
Dohányzás: kapkodó légzés, tüdőkárosodás, folyamatos stresszállapot
Alkohol fogyasztása: bódító hatás, idegrendszer károsodik, zavaros érzékelés és gondolkodás
Kávé, fekete tea, csoki: idegrendszer károsodik,serkent és letompít- függőséget okoznak
¨ Délelőtt gyümölcs frissít
¨ Délben gabona táplál
¨ Este zöldség-tisztít
Víz: 1,5-2 l fogyasztása(vizelet átlátszó legyen)
Hiánya stresszállapotot hoz létre
Kerülendő: Élelmiszeradalékok, vegyszerek:légtisztítók, rovarírtók, mosogatószerek, mosószerek, mesterséges kozmetikumok, szappanok samponok, gyógyszerek, nehézfémek
Savképző ételek: Összes húsféle, hal, állati zsír, tojás, tej, keményített növényi zsiradék, finomított olaj, diófélék, hüvelyesek, hántolt gabonák, minden fehér liszttel, fehér cukorral készült étel, alkohol, kávé, kakaó, szénsavas italok, ecetes ételek, ecet.
Bázisképző ételek: Minden zöldségféle, zöld levek, gyökérféle, hagyma, krumpli, csicsóka, uborka, tök, káposzta, gesztenye, karobpor, füge, fűszernövények, hántolatlan gabonák, mazsola, zöldséglevek, gyümölcsök, gyümölcslevek(de ne keveredjenek más ételekkel), lúgos ásványvíz, sörélesztő,csírák, búzakorpa
BÖJT HATÁSA:
Hatása:egész emberre:testre, lélekre, szellemre
Önálló ember szabad akaratából fakadó döntése
Emésztési munka: összenergiafelhasználás 30%-a
Intenzíven pusztítja vírusokat, bacikat, gátolja növekedését, terjedését
Méregtelenít, salaktalanít
¨ Kiküszöböli a savas lerakódásokat
¨ Meghatványozza az életerőt
¨ Megnyugtatja a vegetatív idegrendszert
¨ Tehermentesíti az anyagcsere folyamatokat
¨ Gyulladáscsökkentő
¨ Csökken a szövetek sótartalma, felesleges Na kiürül, felesleges cukor, zsír és fehérje lebomlik
¨ Megszépíti a bőrt, fokozza a szövetek rugalmasságát
¨ Feltartóztatja az idő előtti öregedési folyamatokat
Böjt alatt fontos:
¨ Mozgás, légzőgyakorlatok
¨ Tisztulás 3 fő módon zajlik: széklet vizelet, izzadás, ezért hashajtás, beöntés, izzasztás, vízhajtó hatású gyógynövények ivása(nyírfa, aranyvesszőfű)
¨ Masszázs
¨ Vizes frottírtörülközővel átdörszölés, olajos bedörzsölés
¨ Hideg-meleg váltózuhany
¨ Meditáció, ima
Böjt vége: Legalább annyi ideig kell tartania, mint amennyi ideig a böjt tartott.
Reszelt gyümölcsök és zöldségek jönnek az elején, utána gabonafélék(pl pattogatott kukorica)
FAJTÁI
¨ Vízböjt(csak vízfogyasztás, forrásvíz)
¨ Teaböjt(víz és gyógynövénytea)
¨ Léböjt(víz, gyógynövénytea, gyümölcs és zöldséglé)
¨ 21-42 évig heti egy nap
¨ 42-63: heti 2 nap
¨ 63 felett: heti 3 nap ajánlott
(HATÁROZZA MEG ALKATÁT, S RÁJÖN, MIKET KELL ENNIE)
Alkatok
Azt, hogy kinek milyen dietetikai tanácsokat adjunk, 3 tényező szabja meg:
az alkata, mely alapvetően az emésztőrendszer működésétől függ, s élete során keveset változik
az adott évszak
a betegség típusa a 8 elv szerinti felosztásban
Az alkat az energia, a testnedvek és a testhőmérséklet kölcsönhatása, összjátéka következtében formálódik ki. Ha túl sok az anyag/forma, és kevés a energia, testes alkatról beszélünk. Ha az energiához képest kevés az anyag, vékony alkatu lesz. Sok qi és magasabb testhőmérséklet esetén yang típusról, kevés qi és alacsony hőmérsékletnél yin típusról van szó. A qi termelése és szétosztása időben változik. Mindezek alapján 6 alkati típusba sorolhatók az emberek.
QI XU
édes-táplál/ hús, hüvelyes, gabona, gyökérzöldségek, magok, gyümölcsök-főzött, aszalt
marhahús-darálva, tojás
zab/legmelegebb/, köles, kukorica, szárított zöldfűszerek
sütőtök, édesburgonya, gesztenye
kömény/ római és édes is/, gyömbér, koriander, zöld kardamom/nyálka mozgató/
sütés, hosszú ideig főzés, aszalás
VÉRHIÁNY/ sok szellemi munka, számítógép/
húsleves/ tyúk-melegít, galamb, kacsa-yin tápláló/
májak/ borju, csirke/, magok, zöld színű zöldségek-májtáplálás
gabona/ búza-fa, de bulgur vagy couscous formájában/
virág, gyümölcsteák, vörösbor-melegít is
nem jó: tea, hagyma, izzasztó mozgás
YINHIÁNY
kacsa, vadhúsok, liba, fürjtojás, tejtermékek
búza, árpa, rizs, qinoa, qiamag
fekete színű: fekete szezámmag, mák, kaviár, tintahal, fafülgomba, azuki bab
ne egyen: hagymafélék, bárány, garnélarák, melegítő-szárító-keserű dolgokat
JING HIÁNY
velős csontos leves, belsőségek, tőkehalmáj
apró magok: chiamag, amarant, szezámmag
YANG HIÁNY
édes- meleg jó+ kis csípős meleg, sütés-főzés
bárány-birka, vadhús, garnéla, lazac, pisztráng,
zab, hajdina, hagymafélék, chinoa, gyömbér/szárítva forrósít belül/
szegfűszeg, fahéj, zöldfűszerek, alkohol
ne egyen: nyers, fagyasztott ételt, nyári zöldséget, déli gyümölcsöt,
Testes yang
Az ilyen alkatú ember nagydarab, izmos, csontos, erős, mozgékony, szinte betölti a teret. Piros arc, élénk mimika, erős hang, nagy érzelmi töltés, jókedv jellemzi. Mindig melege van, légzése erőteljes. Ha felborul a szervezet egyensúlya, android tipusu obesitas, bőség tipusu fájdalmak/ hát, derék, gyomor/, bő verejtékezés alakulhat ki.
Kezelésénél hűteni, lassítani és levezetni kell mind az energiát, mind a testfolyadékokat.
Ezt szolgálja a nyers ételek fogyasztása, amelyek lassítják a qi működéseit és hűtenek. A savanyú és keserű ízű ételek az elvezetést segítik.
Javasolt:
Állati termék: tojás, tej, tengeri állatok, nyúlhús/vérhűtő/, csiga
Növényi:nyers dolgokat az étkezés elején egyen. Jó a spenót, spárga, karalábé, káposzta, padlizsán, sárgarépa, zöldséglevesek, rebarbara/ hideg qi-jü, méregtelenít/, gomba/lassít és hűt/. Keserű ízű gyógynövény: a gyermekláncfű, cikória, articsóka.
Magok: kerülje a kenyeret, süteményt! Jó a rizs, kukorica/vízhajtó/, köles, rozs ká
sának elkészítve, mert szabályozzák a középső melegítőt, szójacsíra/drainálja a nedvesség-hőséget/, tofu, zöldborsó, zöldbab, napraforgóolaj/tensiocsökkentő/.
Gyümölcsök: citrusfélék, alma-almaecet, körte, dinnye.
Gyógyteák: savanyított és keserű teák, menta, Verbena offic./vasfű/.
Formailag a zöld, kék, fehér színű ételek javasoltak.
Ne egyen sok húst, magot, erős ízű zöldségeket, cukrot, alkoholt, erős fűszereket!
Testes yin
Ezek az elhízott, hideg emberek, főleg nők. Gömbölyű arc, fakó fehér bőr, lelassult mimika és mozdulatok, halk hang, lassu légzés, fáradtság. Disharmónikus esetben a bőr hideg, verejtékes, zsírlerakódás a csípő, fenék, comb környékén, végtaggyengeség, fájdalom és oedema, sok nyál, orrfolyás, hasmenésre hajlamos, bő, gyakori vizelet, a szexuális késztetés lecsökkenése jellemzi. A fu szervek kitágulnak- lelassult perisztaltika, epepangás alakul ki.
Kezelési elv: aktivizálni és melegíteni kell a qi-t
Kerülje el a gáztermelő és hűtő ételeket/ nyers zöldség, gyümölcs/, a nehezen emészthető dolgokat/ hideg állati termékek, disznóhús/, cukrot, gyümölcsökből a hideg qi-jüeket.
Javasolt:
Növények: sárgarépa, zeller, káposzta, karalábé, burgonya-dinsztelni vagy sütni, bors, bazsalikom, köménymag.
Magok:köles, rizs, kukorica, szezámmag olaja, rizsecet/összehúz/.
Állati: tojás, ponty/ erősen fűszerezve/, szárnyasok- középső melegítőt erősítik, marha-a qi-t növeli, a nedvességet kiűzi, birka-a vesét és yangot erősíti.
Gyümölcsök: cseresznye, alma, sárgabarack, füge, dió, gesztenye, pisztácia, mogyoró, mandula.
Gyógynövények: ánizs-a hideget szétszórja, bazsalikom-a nedvességet szétszórja, édeskömény-a vese yangot növeli, édesgyökér-az emésztőcsatorna yangját növeli.
Ízek közül a savanyú összehúzó hatása és a csípős qi-keringést élénkítő hatása jó.
Forma: a piros és fekete színü ételek élénkítik az 5 elemtan szerinti függőleges, tűz-víz tengelyt, így a központot erősítik.
Vékony yang
Ezek a vékony, izgága emberek. Bőrük száraz, arcuk piros, ajkuk vékony, leheletük bűzös, korán kopaszodnak, nyugtalanok, aggódók. Később, mikorra kimerül a yangjuk, depressziósak lesznek. A qi-vér, tűz-folyadék egyensúly az előbbiek irányába billen el. Érzékszerveik, testnyílásaik szárazak/ szem, száj, orr, széklet/, vizeletük kevés, hajlamosak frigiditásra, korai magömlésre, körmük törik, bőrük száraz. A fu szervek gyulladára alakulhat ki / száj, gyomor-bél./, a zangokban anyaghiány van. Végtagjaik melegek, mozgékonyak, de erőtlenek.
Kezelési elv: melegítés nélkül táplálni, a Yangminget hűteni
Kerülni kell az erős fűszereket, aromákat, alkoholt, birka, marhahúst, meleget termelő gyümölcsöket.
Javasolt:
Növények: alga,
padlizsán, bambuszrügy, tök-kiűzi a hőséget
uborka-hűt, spenót-élénkíti a vért, saláta-frissít és nyugtat
burgonya-gyulladáscsökkentő, gomba
Magok: gabonák / kivéve a kukorica/
borsó-vízhajtó, szójamag, szójacsíra- detoxikál
szezám, napraforgó, mogyoró
Állati: méz-lép qi-t táplál, tehéntej-sajt, tojás, ponty, rák, szárnyasok, disznóhús, csiga, őz
Gyümölcsök: citrom, mandarin, alma, dinnye, graipfruit - frissít, és
nedvesít
füge -béltisztító, tüdőerősítő
körte- fu szervek hőségét kiűzi
.Gyógynövények: komló, fodormenta, origano, édesgyökér
Javasolt íz: édes és keserű. Az édes íz lassítja az ételek áthaladását az emésztőrendszerben, a keserű szétszórja a túltengő tüzet, és a vese qi-t erősíti.
Forma: sárga és fehér színü ételek, melyek a léppel és tüdővel harmonizálnak.
Vékony yin
Vékony, sápadt, gyenge, félénk, fázós, állandóan védekezik. Hangja gyenge, bőre vékony, fehér, látszanak benne a capillárisok, kevés hideg verejték, petyhüdt végtagok. Disharmonikus esetben száj-torok-fülgyulladás, kevés világos széklet, kevés vizelet, elégtelen szexualitás, amenorrhea, impotencia, fejletlen, gyenge belső szervek jellemzik.
Kezelési elv: táplálni, melegíteni, folyadékot bevinni
Kerülni kell a túl hideg ételeket, erős fűszereket, tejet, savanyú gyümölcsöket.
Javasolt:
Növények: mérsékelten erős aromák, amik meleget termelnek és étvágygerjesztők.
Foghagyma:gyomor-lép langyosító, yangot erősít
Zöldhagyma- átjárhatóvá teszi a yang útjait
Szegfűszeg-vesét táplál, koriander- emésztést segíti.
Burgonya, spenót, tök, káposzta, sárgarépa, póréhagyma-gyomor-lép erősítő
Sütőben sütött foghagymás padlizsán erősíti a bőrt, tágítja a középső melegítőt, erősíti a qi-t.
Kevés cukor.
Magok:
Főtt gabonamagvak.
Hüvelyesek, szezámmag, pisztácia
Gabonacukrok- qi és yang fokozó
Állati: tojás, sajtok- qi, vér és jing erősítő
Méz kis mennyiségben
Halak, rákok, kagyló/ osztriga!/, szárnyasok, marhahús és máj, disznó, bárány, szarvas- kis mennyiségben.
Gyümölcsök:
cseresznye, szőlő, lichi- qi fokozó
dió- vesét erősíti, jing-t szilárdítja, bélnedvesítő
őszibarack- bélnedvesítő, támogatja a mensest
főtt alma, körte- yint táplál
Gyógynövények: kapor, ánizs, bazsalikom, kamilla, édeskömény, édesgyökér. Fűszerként vagy teának.
Az édes íz lassítja az étel áthaladását az emésztőcsatornán, miközben harmonizálja az emésztést és felszívódást. A sós íz a Shaoyint erősíti, támogatja a qik áramlását befelé.
Forma: fekete és piros színű ételek.
Instabil yang
A keringés és emésztés lassulása miatt zsírok és folyadékok halmozódnak fel. Ehhez adódik a Shaoyang felfokozott tüze, aminek hatására nyálka keletkezik. Az ilyen alkatu ember mellkasi teltséget érez, feje fáj, aggódik, kedélyállapota hullámzó. A duzzadás és gázképződés az összes fu szervet érinti. Itt tehát több a qi mint a vér.
Külsőre sportoló típus, aki a nap első felében friss, délutánra elfárad, aluszékony lesz. Arca szines, fantáziája élénk, mozgékony, de szétszórt lehet, könnyen begurul. Borzongás és hőhullámok váltakoznak. Nyelve száraz, sárga. Könnyen leizzad. Végtagjai erősek, izmosak, de fáradékonyak. Testnyílásait a qi és vér nem táplálja egyenletesen, ezért szemkáprázás, fülzúgás, keserű, száraz száj, torokfájás gyakori. Emésztőnedvei és a perisztaltika változó- lelassulás, duzzadás, majd gyors görcsös mozgások jellemzők. Széklete szabálytalan, székrekedés és hasmenés váltakozik. Szexuális instabilitás, korai magömlés. A csont-izületi gyengeség miatt izületi fájdalmaktól szenved. Instabil elmeállapot, a fizikai és mentális összerendezettség hiánya figyelhető meg diszharmónikus esetben.
Kezelési elv: hűteni és szabályozni
Korlátozni a felfelé törő hőségtüneteket és az instabilitást, kiegyensúlyozó és hűtő ételek javasoltak, túlmeleg és túl fűszeres, ingerlő étel tilos!
Ne egyen erős fűszereket, csípős zöldségeket, erjesztett sajtokat, pulykát, birkát, barackot, csersznyét, diót, kávét, csokoládét, alkoholt.
Javasolt:
Növények:
zöldségleves, tök, burgonya, spárga, gomba, paradicsom, karalábé
spenót-élénkíti a vért, cékla- a hőséget és szelet kiűzi a nyakból,
káposzta-tisztítja a szemet, fület, uborka-a torok és mellkas hőségét csökkenti, saláta, sóska-tüzet csökkenti
cukornád:csökkenti a hőséget, lehozza a ni-t
Kevés cukor-lassítja a máj qi-t
Magok: stabilizálnak, nyugtatnak- kevés javasolt.
Búza, zab, bab, köles, kukorica,rizs, borsó,
mogyoró- lép erősítő, napraforgó-májat nyugtat
Állati:
tojás-yin és vértápláló
tej-vértápláló, hőség mérgeit neutralizálja
méz- csökkenti az izomfájdalmakat és a belső nyugtalanságot, tisztítja a látást
halak, rák, kagyló
kacsa, liba, galamb-yin fokozó
marhahús-központ és léperősítő
disznóhús-yin fokozó, nedvesít
Gyümölcs:
graipfruit: gázképződést csökkent, mandarin: cardiatájék qi-felhalmozódását szétszórja
citrom, füge, dinnye, alma, körte, szőlő
Gyógynövények: kapor, komló, fodormenta, oregano, édesgyökér, macskagyökér
Íz: keserű és sós. A tüzet és vizet, a felső és alsó melegítót ingerlik, a folyadékokat kiürítik, így a hőség szétterjed és kimegy.
Forma: zöld és fehér színü ételek
Instabil yin
Külsőre közepes alkatu, merev ember. Feszes, mimikaszegény arc, a tekintetnek különleges sugárzása van. Érzelmi élete különösen fejlett, de introvertált. Ellenálló, makacs, később lehet elzárkózó, sok negatív érzelem. Kevés hőt termel, így hideg-nyálka keletkezik. Hajlamos a vértárolásra, ezért a keringésbe, izmokba nem jut elegendő vér. Következményes hiánytünetek a szemben/ szemkáprázás/, székrekedés. Gátolt szexualitás. A bőr száraz, feszes. Diszharmónia esetén epepangás-gyulladás, szívtáji fájdalmak, görcskészség az izmokban, fu-kban, menseszavarok. Merev, nehezen cselekvő, tilalmakhoz ragaszkodó ember.
Kezelési elv:
Lassan, fokozatosan stimulálni és szabályozni.
Olyan táplálékok javasoltak, amik szabályoznak, qi és melegtermelők, de nem tüzesek!
Tilos:erős, csípős anyagok, bab, citrusfélék, dió, kávé, csokoládé, alkohol, ecet
Javasolt:
Zöldségek:
tök, uborka, spárga, sárgarépa, zeller, spenót, saláta, gomba, burgonya
padlizsán-kezeli a szél-hőség okozta nyálka-váladékot, vérző aranyeret
rizs, árpa, zab, búza,
napraforgómag-nyugtat, szédülést csökkenti, fehérfolyásra jó
Állati:
kis mennyiségben, hetente2-3-szor
tojás-yin és vérerősítő, nyugtalanságot csökkenti
tej, sajt, méz
halak, rákok, kagyló
minden hús- kevés
Gyümölcsök:
citrom, mandarin, füge, dinnye, őszibarack, alma, körte, szőlő, cseresznye
gesztenye- gyomrot táplálja, izmokban a szél típusú fájdalmat csökkenti, élénkíti a vért
Gyógynövények:
kapor, ánizs, bazsalikom, kamilla, komló, édeskömény, édesgyökér
Ízek: keserű, sós, édes.
Színek: piros, sárga, zöld.
Receptek
A lemúriai, magas bio-rezonanciás kenyérről-csodakenyér
Eredete: Ősi tudás felhasználásával az atlantiszi, de minimum az ókori egyiptomi időkből származó recept alapján jutott a birtokunkba. Bátran merem állítani, hogy gyógyító hatása van a hosszú távú fogyasztásának. Az új, energiadús ételeink alapját képezi majd.
Saját tapasztalatom a kenyér fogyasztásával kapcsolatban egy hónap után:
Rendkívül erős méregtelenítő hatás, energetizál és vitalizál egész napra, szebb, fényesebb bőr, hajhullás megszűnése, emésztés kiegyensúlyozása, rendkívül illatos, aromás, finom ízhatás, - 2 kg súlycsökkenés, vízháztartás normalizálása. Mivel semmilyen panaszunk nincs a családban, így nem tudok egyéb extrákról beszámolni, bár nekem már ez is rendkívüli!!! Érdemes kipróbálni! Ha kifejezetten méregtelenítésre szeretnéd használni, napi minimum 2 liter folyadékot is be kell vinni.
Recept 2 darab kb. 1 kg-os veknihez
Érdemes ekkora adagot elkészíteni, mert sokáig eláll. Különben is úgy a legízletesebb és a legaromásabb, ha egy-két napot érik. Úgysem marad belőle, mert a család és az ismerősök széthordják (tapasztalat!) De ha mégsem, akkor le is fagyaszthatod!
Hozzávalók:
- 1 kg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt,
- 500 gr étkezési búzacsíra (kávédarálóban megőrölve) - Vigyázat, itt nem a csíráztatott búzára gondolunk, hanem a kereskedelemben kapható lisztszerű termékre!
- 10 gr (kb. egy mogyorónyi) élesztő (nincs tévedés – minimális kell hozzá),
- 2 pohár élőflórás natúr joghurt (pl. DANONE Aktívia, vagy hasonló)
- 6dl, 40 Celsius fokos víz (kicsit melegebb a kézmelegnél)
- 3,5 teáskanál tengeri só,
- 9 evőkanál tökmagolaj, vagy lenmagolaj,
- 4 nagy marék hántolt, natúr napraforgómag,
- 2 marék hántolt tökmag,
- 2 db téglalap alakú sütőforma (11 cm széles X 30 cm hosszú X 8 cm magas).
- A forma kibélelésére sütőzacskó (celofán)
Megjegyzés:
1. A búzacsírát kiválthatod 500 gr fehér liszttel (BL 55) – de szerintem a kenyér elveszíti tőle az aromáját, és csökken a biorezonanciás energiaszintje is.
2. Ha kenyérsütő géppel dolgozol, akkor a mennyiség 1/3-át vedd! A tapasztalatom azonban azt diktálja, hogy kell neki a minimum 4-5 óra kelés a fermentálódáshoz, a gép ugyanis túl gyorsan végez! Vannak ételek amikhez igenis illik követni a hagyományokat a megfelelő eredmény érdekében. (25 éves háziasszonyi tapasztalat)
3. Állítólag pörköltszaft tunkolására nem alkalmas -szendvicsekhez, köztes étkezésekhez, reggelihez azonban a legkitűnőbb.
Elkészítés lépésekben:
3. Őröld meg a búzacsírát és vegyítsd össze a tönkölyliszttel.
4. Melegíts 6 dl vizet kb 40 Celsius fokosra és olvaszd fel benne a kb mogyorónyi élesztőt.
5. A lisztkeverékből tégy az élesztős vízbe annyit, hogy tejfölsűrűségű kovászt kapj.
6. Tedd a kovászt langyos helyre és kb fél órát hagyd kelni.
7. Ha felfutott, add az egészet a lisztkeverékhez a többi hozzávalóval együtt. Ízlés szerint, fél marék olajos magkeveréket hagyj meg a kenyér megszórásához.
8. Gyúrd össze, amíg el nem válik az edény falától. Elég masszív, sötét színű tésztát kapsz, keményebbet az átlagos kelt kenyértésztánál. Ne ijedj meg, csak gyúrd össze.
9. Lisztezd be a tetejét és konyharuhával letakarva hagyd kelni 2 teljes órán keresztül.
10. 2 óra elteltével deszkán vágd két egyenlő darabra, gyúrd át őket, formálj akkora hengereket, hogy a sütőfóliával kibélelt formába férjen.
11. Tipp: egy kevés tengeri sót olvassz fel egy dl vízben, és kend meg a kenyereket. Szórd rá az olajos magkeveréket.
12. Konyharuhával letakarva, langyos helyen további 2,5 – 3 órát keleszd.
13. Sütés előtt megint érdemes a kenyereket sós vízzel átkenni.
14. Melegítsd fel a sütőt 180 Celsius fokra úgy, hogy a sütő aljára elhelyezel egy kislábas vizet a pára kedvéért.
15. Süsd a kenyereket aranybarnára kb 50 perc – 1 óra alatt.
Fogyaszd egészséggel! Ez az étek maga az élet! Ha teheted add tovább minél több embernek!
Végül álljon itt néhány példa, amely megmutatja, hogy hogyan lehet összeállítani egy-egy betegségnek megfelelő ételt, amely egyszerre táplál és gyógyít. /A leírások csak példaként szolgálnak, a teljesség igénye nélkül./
Megfázás: gyömbérgyökeret kis darabokra vágunk és 10 percig főzzük, majd ugyanannyi barna cukrot adunk hozzá. Forrón megisszuk, majd betakarózunk. Megizzaszt.
Száraz köhögés/ yin hiány/: 25 dkg sárgabarackmagot 1 órán át főzzük. Hozzáadunk 25 dkg diót és együtt főzzük. Majd 50 dkg mézzel felforraljuk. Minden nap egy evőkanállal eszünk. Általános gyengeségre is jó.
Hypertonia: egy zellert darabokra vágunk és kipréseljük a levét. Cukrot és vizet adunk hozzá és megisszuk.
A méznek, mézes foghagyma-főzetnek is ilyen hatása van.
Székrekedés: hagyma levét összekeverjük ugyanannyi szezámolajjal. Naponta 3-szor egy kiskanállal lenyelünk.
Vagy: kesudiót és szezámmagot együtt megsütünk, és összekeverjük mézzel. Esténként egy kiskanállal elszopogatunk belőle.
Impotencia: metélőhagymát és diót együtt megsütünk olajban, kicsit csípősre fűszerezzük és köretként tálaljuk.
Megsütünk egy kacsát/hímneműt/, majd gombát és hagymát párolunk, fűszerezzük gyömbérrel, borssal.
Gyakori orrvérzés: Fehérrrépa levét kipréseljük. Cukorrak ízesítjük, s naponta 3-szor 50 ml-t megiszunk belőle.
Elhízás:25 dkg zellert forrásban levő vízbe teszünk, és 5 percig főzzük. Lehűtjük, kis olajat teszünk hozzá, só, chili- 2-3 hónapon át naponta egy kistányérnyit eszünk belőle.
Barnarizst, kukoricalisztet és árpát összefőzünk, összekeverjük zöldségelle és melegítő/ vagy aki bírja, forró/ fűszerekkel. 3 hónapig tartson a kúra.