Paciensek részére

Stresszoldó Módszerek

Manapság naponta ötször kiejtjük a stressz szót. Ha kérdezem a betegeimet életmódjukról, nehézségeikről, felelik”: hát stresszes”. Mintha ez természetes lenne, az élet velejárója, szükséges rossz, amit el kell tűrni. Miközben feszül minden izma, görcsben áll a gyomra, fáj a feje, nem tud aludni—szenved. Fáradt, majd depressziós lesz. S hogy örülni, lelkesedni is lehetne, már le is mondott róla.

Dr. Saáry Kornélia: Stresszoldó módszerek

 

Manapság naponta ötször kiejtjük a stressz szót. Ha kérdezem a betegeimet életmódjukról, nehézségeikről, felelik”: hát stresszes”. Mintha ez természetes lenne, az élet velejárója, szükséges rossz, amit el kell tűrni. Miközben feszül minden izma, görcsben áll a gyomra, fáj a feje, nem tud aludni—szenved. Fáradt, majd depressziós lesz. S hogy örülni, lelkesedni is lehetne, már le is mondott róla.

Pedig évezredek óta foglalkoznak különböző kultúrák , vallások a feszültségek oldásával . Mi is a relaxáció lényege? Kioldani a feszültségeket az összes szövetünkből, szervünkből, a lelkünkből is. Ezáltal rengeteg lekötött energiánk felszabadul, izmaink, belső szerveink, agyunk visszanyeri  működőképességét. Lelkünkből eltűnnek a görcsök, ragaszkodások valamihez, amit el kellene engedni, mert már csak fékez, félelmek, szorongások, amik nem engednek szabadon cselekedni, változtatni körülményeken, kapcsolatokon. Szellemünk kilazulása azt eredményezi, hogy nem ragaszkodunk olyan elvekhez, eszmékhez, amik túlhaladottak, vagy mi túlfejlődtük, hanem tudunk újakat befogadni. De továbbmegyek. A relaxació rendszeres gyakorlása során eljuthatunk egy olyan szintre, ahol a kilazulást feltöltődés követi, vagyis több energiánk lesz, mint a stresszes állapot előtt volt. Ebben az állapotban képesek vagyunk továbblépni, akár fizikai teljesítményekben

/ pl.sport/, akár szellemi téren/ tanulás, alkotás, bölcsebbé válás /, akár emberi kapcsolatainkban / nyitottabbá válás, másfajta emberekkel kapcsolódás, visszahúzó kapcsolatokból kilépés/.

25 éves orvosi tapasztalatom szerint ma Magyarországon minden ember feszült, stresszes- többé vagy kevésbé. Legalább a fele nem is tud róla, mert nem emlékszik olyan állapotra, amikor laza volt. Feszültségeink legfőbb forrása a magzati életünkben és születésünk folyamán átélt megpróbáltatások, melyek emléke ott marad minden szövetünkben, izmunkban, tudatunkban./ Gondolok itt az anya félelmeire, szorongásaira a terhesség alatt, melyeket átvesz a magzat. Kinyílt méhszáj, mely örökre létbizonytalanság-érzést tart fenn az emberben. Születésünk alatt összenyomódás-érzés, fulladások, köldökzsinor-fojtogatás, bevérzések, húzás-nyomás…mind-mind egy magzat számára érthetetlen szenvedés-forrás, ami- soha nem lehet tudni- mikor jön újra az élet folyamán./ Ezek határozzák meg a későbbi stressztűrő képességet. Erre jönnek az aktuális, jelenkori nehézségek, konfliktusok, amik túl nagy feladatot jelentenek, amikben nem vagyunk biztosak, hogy meg tudjuk oldani. Extrém esetben neki sem merünk állni, fel sem tételezzük magunkról, hogy képesek vagyunk rá, nem érzünk hozzá elég erőt, félünk.

Mit tart az akupunktúra minderről?

A kínai orvoslás szerint minden energetikai kérdés. Ha van elég energiánk, ruganyosak az izmaink, hosszas edzés után is azok maradnak, nem feszülnek be!, jól működik a szívunk, mindig van elég levegőnk, nem puffadunk, nincs székrekedésünk, nem vagyunk hízékonyak, jól alszunk, reggel nem vagyunk fáradtak. Képesek vagyunk alkalmazkodni a munkateljesítményhez, úgy érezzük, meg tudjuk oldani a feladatokat, könnyedén gondolkozunk, tanulunk. A nehézségek csak problémamegoldásként jelentkeznek, nem blokként. Ha van elég energiánk, mindig jókedvűek vagyunk, kiegyensúlyozottak, tudunk lelkesedni, át tudjuk élni mélyen az örömöt, bánatot, gyászt- bármilyen érzést- úgy, hogy nem ragadunk bele, hanem tudjuk, hogy elmúlik, s jön egy másfajta állapot. Ha van elég energiánk, nem zuhanunk össze, képesek vagyunk magunkon kívül másokra, társadalmi problémákra is figyelni, mindig nyitva lenni, befogadni dolgokat, s van elég energiánk akarni változtatni a dolgok addigi menetén. Ez a legnehezebb.

Az akupunktúra képes rá, hogy kioldja a bennünk elraktározott feszültségeket, akár újkeletűek, akár egészen koraiak. Utóbbiak oldásához több kezelés kell. Képes rá, hogy célzottan egy-egy testrészből oldja a feszültséget a tűk segítségével. Lehet vele régóta elraktározott negatív érzelmeket/ bánat, harag, félelem, szorongás/ is kezelni, mert ezek gyengítenek legnagyobb mértékben. Az így létrejött állapotban teljesen kilazultnak, kicsit elnehezedettnek érezzük magunkat. Egy jó akupunktúrás kezelés után úgy kelünk fel a kezelőágyról, mintha egy nagyot aludtunk volna/ gyakran el is alszunk kezelés alatt/. De továbbmegyek. Miután töbször sikerült létrehozni ezt a relaxált állapotot, fel lehet tölteni a tűk segítségével többlet energiával a pácienst. Ez az érzet olyan, mintha 5 kg-l könnyebb lenne, jókedvű, és képesnek érzi magát bármire. Ilyenkor szabadon kering bennünk az energia.  Ide kell eljutni egy kezeléssorozat végére. Persze, akinek súlyos szervi elváltozásai vannak, jóval lassabban, nehezebben kezelhető, és már nem fog idáig jutni. Akinek csak működési zavarai vannak, ott elérhető. S ha valami betegsége lesz, vagy nagy stressz éri, 1-2 kezeléssel helyreállítható az eredeti állapot.

Természetesen vannak ennél magasabb rendű relaxaciós módszerek, melyek segítségével ugyancsak létrejön az ellazulás-feltöltődés, de a módszer azt is meghatározza, hogy milyen energiával töltődik fel. A meditációról beszélek, melynek van többféle keleti valláshoz csatlakozó formája, de van keresztény meditáció is. Ennek elkezdéséhez szükségesnek tartom, hogy egy átlagos testi-lelki egészség-szintet érjünk el, s ezután lehet jól haladni a szellemi úton, s egyre jobban kinyitni magunkat Jézus, a Tao, az isteni fény energiája felé.

 

Szempontok

1.Feszül-e a nyaka a felkar biceps tapadása a könyöknél combja, lábszára hátul, talpa

2. Tud-e nagy levegőt venni

3. Görcsös-e a gyomra, kell e sokat enni, hogy kioldódjon, kell-e enni este, éjjel

4. Van-e székrekedése vagy hasmenése

5. Feszülnek-e a derékizmai

6. Képes-e hosszan is koncentrálni, belemélyedni valamibe

7. Mélyen alszik-e, nem ébred fel?

 

8. Konfliktushelyzetben rá kell-e gyújtani egy cigarettára, vagy kívánja e az alkoholt